Burse - Fonduri mutuale

Creşterile de pe bursă s-au mai temperat, iar investitorii urmăresc cu atenţie evoluţiile externe

Creşterile de pe bursă s-au mai temperat, iar...

Autor: Stefan Musgociu

28.05.2013, 20:28 797

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,24% (indicele BET-C), într-o piaţă unde atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe acţiunile de regulă lichide, dar tranzacţiile nu au depăşit 24 de milioane de lei.

Piaţa a fost pe verde încă de la deschidere, însă investitori au vizat doar câteva acţiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 23,7 milioane de lei (5,4 milioane de euro), valoare aproape dublă, totuşi, faţă de rulajul de luni, de numai 13,2 milioane de lei (3 milioane de euro). Peste 20% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de deal-uri cu titluri Transgaz (3,4 milioane de lei), SIF Moldova (887.000 de lei) şi OMV Petrom (848.000 de lei).

„Peste tot au scăzut foarte mult volumele, cam pe toate pieţele din regiune. La Transgaz se mai ia puţin profit după oferta secundară de vânzare. În perioada următoare cred că pieţele vor fi destul de volatile, iar volumele vor rămâne destul de mici. Este posibil să vedem şi o corecţie, deoarece cred că politicile de stimulare a economiei japoneze derulate în ultima perioadă sunt un «game changer» şi nu cred să ştie cineva ce se poate întâmpla şi care vor fi consecinţele unei politici atât de agresive de quantitative easing (politică monetară de stimulare a economiei - n.red.)“, a afirmat un broker.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat ziua în creştere cu doar 0,17%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,39%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a stagnat.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu numai 0,14% şi, respectiv, cu 0,63%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, precum şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile Transgaz (TGN) şi titlurile Erste au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 4,1 milioane de lei (din care trei deal-uri de 3,4 milioane de lei) şi, respectiv, de 3,9 milioane de lei. Preţul titlurilor Transgaz a crescut cu 1,12%, la 208,3 lei, iar acţiunile Erste au urcat cu 2,53%, la 109,6 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 3,4 milioane de lei, iar preţul a stagnat la 0,657 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au continuat să înregistreze cel mai mare rulaj dintre SIF-uri, de 3,1 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,89%, la 0,565 lei.

„Acţiunea SIF Transilvania este destul de lichidă, de fapt cea mai lichidă, plus că acolo sunt şi flow-uri mai speculative. Totuşi, nu găsesc o explicaţie logică de ce nu s-au ajustat ex-dividend (după trecerea datei de înre­gistrare pentru dividende, când de regulă preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului - n.red.). Probabil vom afla la un moment dat de ce se cumpără aşa, dar atunci nu prea va mai conta“, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,5 milioane de lei, valoare cu mult peste rulajul de 152.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,8%.

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO