• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Burse - Fonduri mutuale

CTP, cel mai mare dezvoltator de parcuri industriale şi logistice din România, a vândut obligaţiuni verzi de 700 mil. euro: maturitate la patru ani şi un cupon anual fix de 0,875%

CTP, cel mai mare dezvoltator de parcuri industriale şi logistice din România, a vândut obligaţiuni verzi de 700 mil. euro: maturitate la patru ani şi un cupon anual fix de 0,875%

Autor: Tibi Oprea

20.01.2022, 19:46 720

CTP NV, cel mai mare dezvoltator şi operator de proprietăţi imobiliare logistice şi industriale din UE în funcţie de suprafaţa închiriabilă brută, listat la bursă printr-un IPO în martie 2021, a încheiat o emisiune de obligaţiuni verzi pe patru ani în valoare de 700 de milioane de euro în cadrul programului său de obligaţiuni pe termen mediu (EMTN) în valoare de opt miliarde de euro.

Cererea totală pentru această emisiune a atins un vârf de aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce reflectă reputaţia pe care CTP şi-a construit-o în rândul investitorilor în obligaţiuni verzi în cele 15 luni de când compania a intrat pe pieţele de capital pentru finanţare.

Preţul cuponului anual din tranşa pe patru ani din ianuarie a fost fixat la 0,875%, comparativ cu 0,625% pentru obligaţiunile verzi pe cinci ani ale CTP emise în septembrie 2021, reflectând creşterea ratelor de piaţă pe fondul unor aşteptări mai mari privind inflaţia.

Costul mediu al datoriei companiei a scăzut la 1,14% de la 1,19% din septembrie 2021. Durata datoriei CTP este acum de 5,9 ani faţă de 6,2 ani.

În 2021, CTP a fost cel mai mare emitent de titluri de creanţă certificate ESG din sectorul imobiliar european, cu un total de 2,5 miliarde de euro plasate în cinci tranşe distincte pe parcursul anului, inclusiv cel mai mic cupon atins vreodată, de 0,5%, pentru o companie imobiliară cu active concentrate pe pieţele din Europa Centrală şi de Est.

"CTP a decis să se întoarcă pe pieţele de capital la începutul anului pentru a asigura preţuri competitive pentru portofoliul nostru de dezvoltare în rapidă expansiune de active industriale şi logistice durabile şi pentru a ne asigura finanţarea pentru restul anului. Considerăm că, în condiţiile în care ratele dobânzilor sunt în creştere, iar aşteptările de inflaţie mai mari se integrează în pieţele de obligaţiuni, acesta a fost un moment bun pentru a emite a opta obligaţiune. Suntem foarte mulţumiţi de cererea din partea investitorilor şi de nivelul de preţ pe care l-am atins, în ceea ce a fost una dintre cele mai aglomerate perioade înregistrate pe pieţele de euroobligaţiuni. Am înregistrat o cerere mai mare decât până acum, aproximativ 90% dintre investitori având o orientare de investiţii ecologice. Această cerere arată atractivitatea acreditărilor de sustenabilitate ale CTP, fiind singurul emitent european de proprietăţi imobiliare industriale şi logistice cu un portofoliu 100% certificat BREEAM în mod sustenabil", a declarat Richard Wilkinson, directorul financiar al CTP.

Noua emisiune de titluri de creanţă a avut o distribuţie instituţională largă, fiind vândută în principal către administratorii de active (66% din cele 700 de milioane de euro emise), cel mai mare grup de cumpărători provenind din Benelux (28%), urmat îndeaproape de Marea Britanie/Irlanda (24%), apoi de regiunea DACH (19%) şi Franţa (16%).

O parte din încasări vor fi folosite de CTP pentru a finanţa oferta publică de cumpărare concomitentă de 168 de milioane de euro pentru obligaţiunile de 2,125% în valoare de 650 de milioane de euro (500 de milioane de euro în circulaţie) cu scadenţa în octombrie 2025.

Restul va fi utilizat pentru a acoperi nevoile totale de finanţare anticipate de CTP pentru portofoliul său de dezvoltare în 2022, ceea ce va face ca societatea să îşi ridice portofoliul la un obiectiv de 10 milioane de metri pătraţi GLA până la sfârşitul anului 2022, cu un an mai devreme decât obiectivul stabilit în cadrul IPO-ului său din martie 2021.

Toate dezvoltările întreprinse de CTP sunt realizate în conformitate cu standardul de sustenabilitate BREEAM, "Foarte bun", sau mai mare, în conformitate cu angajamentul companiei de a fi o afacere sustenabilă.

Capitalul va fi alocat, de asemenea, pentru plata anticipată a aproximativ 350 de milioane de euro de datorii mai scumpe, în medie la o rată de aproximativ 2,4%, deţinute de Deutsche Industrie REIT ("DIR"). CTP se află în proces de achiziţie a DIR şi s-a angajat să finanţeze o renovare substanţială a portofoliului imobiliar industrial şi logistic al administratorului din Germania, pentru a-l aduce la standarde moderne de sustenabilitate.

"CTP începe anul 2022 într-o poziţie de finanţare solidă. Avem acum finanţarea necesară pentru a acoperi în mod confortabil costurile anticipate ale portofoliului nostru de dezvoltare până la sfârşitul anului, la preţuri extrem de competitive, ceea ce reflectă cererea instituţională puternică pentru obligaţiunile verzi ale CTP, în ciuda mediului de creştere a ratelor. De asemenea, suntem bine plasaţi pentru a utiliza acest capital pentru a restructura şi a reduce puternic costul datoriei Deutsche Industrie REIT, pe măsură ce integrăm portofoliul său în CTP Germania. Modelul nostru de creştere dinamică se poate extinde pe pieţele din ECE şi dincolo de acestea", afirmă Jan Evert Post, directorul departamentului de finanţare şi relaţii cu investitorii de la CTP.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de proprietăţi imobiliare industriale şi logistice din Europa Continentală după suprafaţa închiriabilă, deţinând peste 7,1 milioane de m² de spaţii în nouă ţări la 30 septembrie 2021.

Compania se aşteaptă să îşi extindă portofoliul până la 10 milioane m² GLA până la sfârşitul anului 2022, cu un an mai devreme decât obiectivul stabilit în cadrul IPO-ului său pe Euronext la sfârşitul lunii martie 2021.

CTP este singurul dezvoltator din regiune cu întregul său portofoliu certificat BREEAM şi este pe cale să ajungă la operaţiuni neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon în acest an, ceea ce stă la baza angajamentului său de a fi o afacere sustenabilă.

În România, CTP deţine o suprafaţă totală de peste 2 milioane mp de depozite de clasa A în 15 oraşe: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Oradea, Piteşti, Sibiu, Timişoara, Turda, Târgu Mureş, Caransebeş, Ineu şi Salonta.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107