Burse - Fonduri mutuale

Cu doar 315 lei, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au şters în numai două zile 1 mld. lei din valoarea de piaţă a companiei Brikston

Cu doar 315 lei, investitorii de la Bursa de Valori...

Autor: Eduard Ivanovici

09.06.2022, 18:15 22482

În doar două zile – 8 şi 9 iunie 2022 – acţiunile Brikston Construction Solutions (BKS), unul dintre cei mai mari producători de blocuri ceramice şi cărămidă din România şi singurul producător de ţiglă ceramică la nivel naţional, s-au prăbuşit cu 60% la Bursa de Valori Bucureşti, adică s-a evaporat aproximativ un miliard de lei din capitalizarea companiei controlate de un grup austriac, pe tranzacţii de doar 315 lei.

Cu alte cuvinte, câteva sute de lei au şters 200 de milioane de euro din valoarea de piaţă a unei companii recent reintrate la tranzacţionare la Bucureşti, ceea ce arată cât de adâncă este lipsa lichidităţii în cazul unor companii locale şi ce consecinţe poate genera acest fapt. Potrivit datelor BVB, Brikston este controlată în proporţie de 97,93% de grupul Leier, având aşadar un free float extrem de scăzut.

Pe 6 iunie, Brikston avea o capitalizare de 2 miliarde de lei, preţul unei acţiuni fiind de 12,8 lei. În data de 7 iunie, compania nu a avut tranzacţii, iar pe 8 iunie acţiunile au închis în scădere cu 30% pe tranzacţii de 144 lei, ajungând la o capitalizare de 1,44 miliarde de lei. Joi, acţiunile au mai coborât cu 30% pe un rulaj de 171 lei, la 6,3 lei per unitate, compania atingând o evaluare de 1 miliard de lei, arată datele BVB.

Recent, societatea a revenit la tranzacţionare pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, după o lungă perioadă de consolidare internă.

Între 1997 şi 2015, acţiunile au fost tranzacţionate pe piaţa Rasdaq sub simbolul bursier CERE.

Societatea a raportat afaceri de 259,1 milioane de lei în 2021, în urcare cu 121% faţă de anul anterior, iar profitul operaţional a crescut cu 78% la 73,2 milioane de lei.

Brikston are două puncte de producţie, la Iaşi şi Sighişoara, şi face parte din Grupul Leier, activ în Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Croaţia şi Ucraina în domeniul producţiei de materiale pentru construcţii, comercializării şi service-ul autovehiculelor premium, în cel imobiliar, al confecţiilor metalice şi ingineriei mecanice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO