Burse - Fonduri mutuale

Cu doar o zi rămasă din perioada de subscrierea pentru titluri de stat Fidelis, recordul din vară este deja doborât. În aproape 3 săptămâni micii investitori au finanţat statul cu 2,3 miliarde de lei

Cu doar o zi rămasă din perioada de subscrierea pentru...

Autor: Liviu Popescu

26.11.2020, 17:55 1168

Cu doar o zi rămasă de subscriere pentru titluri de stat Fidelis, micii investitori au finanţat statul român prin intermediul titlurilor de stat Fidelis cu 2,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că valoarea record din vara acestui an, de 2 miliarde de lei, atrasă de MFP tot prin bursă, a fost deja doborâtă.

Iar analiştii consideră că subscrierile nu se opresc aici mai ales în contextul în care în vara anului 2020 în ultima zi de subscriere un ordin mamut de 400 mil. lei a luat prin surprindere brokerii. Mâine, 27 noiembrie 2020, oferta de subscriere se încheie pentru Fidelis, ediţia toamnă 2020.

Joi, 26 noiembrie 2020, după ora 17:00 subscrierile se ridicau la 2,3 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de ZF. Acestea sunt subscrierile introduse de persoane fizice fie prin intermediul sindicatului bancar, fie prin brokeri, din 9 noiembrie 2020 încoace.

Astfel, cel mai ridicat interes al investitorilor este pe tranşa denominată în euro, respectiv 257 mil. euro (1,25 miliarde de lei), cea cu scadenţa pe 5 ani şi pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 1,85% pe an. Cu alte cuvinte tranşa în euro are jumătate din totalul subscrierilor persoanelor fizice.

Pe de altă parte, tranşa pe 1 an, cea cu 3,5% dobândă pe an, înregistra împrumuturi de 547 mil. lei, iar cea cu scadenţa pe trei ani şi o dobândă de 4% pe an, avea împrumuturi de la persoanele fizice de 501 mil. lei.

Cele trei emisiuni sunt adresate exclusiv persoanelor fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 euro. Subscrierile sunt irevocabile.

Subscrierile se pot realiza fie prin intermediul sindicatului bancar – format din Banca Transilvania, BRD şi BCR, sau prin intermediul brokerilor de la bursa românească​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO