Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns Compa Sibiu, o companie controlată de salariaţi, în topul exportatorilor

Cum a ajuns Compa Sibiu, o companie controlată de salariaţi, în topul exportatorilor

Cum a ajuns Compa Sibiu, o companie controlată de salariaţi, în topul exportatorilor

27.07.2010, 23:20 1807

Producătorul de componente auto Compa Sibiu (CMP) este, alăturide grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, singuracompanie cu capital privat românesc care în 2009 a reuşit să sepoziţioneze printre cei mai mari 50 de exportatori din România, cuexporturi anuale de peste 50 mil. euro.

Compa este una dintre puţinele companii privatizate prin metodaMebo (achiziţionată de conducerea şi angajaţii societăţii) care aureuşit să se restructureze când piaţa şi clienţii nu au maisusţinut activitatea tradiţională.

Majoritatea producătorilor industriali privatizaţi după 1990 audat faliment după ce principalii clienţi ai lor au ieşit de pepiaţă. În aceste condiţii, multe dintre uzinele din Capitală,precum Umeb, Laromet, Automatica sau Electrotehnica, au ajunslocuri pentru malluri şi ansambluri rezidenţiale.

"Noi am fost construiţi pentru a susţine companiile Roman Braşovşi Dacia. A fost o perioadă de cădere după anii '90 când piaţaromânească nu a mai fost valabilă pentru Compa şi din acest motivam fost obligaţi să ieşim afară. Nu a fost simplu, parteneriiexterni i-am găsit încet-încet. Cam din 2001 a început recuperareaşi tot ce am construit a fost nou. Am lansat pas cu pas înproducţie câte o gamă de produse. Unele au căzut, altele aucrescut", povesteşte Ioan Deac, directorul general al Compa Sibiu,care este unul dintre cei mai longevivi manageri în rândulcompaniilor de pe Bursă, aflându-se la "cârma" companiei de peste20 de ani.

A căutat parteneri străini

Compa a reuşit în ultimul deceniu să atragă parteneri strategicide pe plan extern cu ajutorul cărora şi-a dezvoltat continuuafacerile.

Printre aceştia se numără americanii de la Hoeneywell, lidermondial în producţia turbosuflantelor, Delphi, un alt producătoramerican de componente auto, grupul german Bosch, cel mai marefurnizor de componente auto din lume, Koyo Seiko, unul dintreprincipalii producători de rulmenţi la nivel mondial, respectivgrupul japonez Fuji Kiko, cu activităţi de fabricare acomponentelor auto. Aproape toţi aceşti mari jucători la nivelmondial sunt prezenţi şi pe plan local, iar Compa fabricăcomponente pentru aceştia în regim de subcontractare.

Principalele produse exportate de Compa sunt reprezentate decomponente pentru turbosuflante, ştergătoare pentru parbriz şipinioane.

Anul acesta, compania şi-a propus să dubleze producţia lalinia de fabricaţie pentru ştergătoare de parbriz, pe care lelivrează către nemţii de la Bosch, fapt ce va majora pondereaexporturilor în afaceri pentru prima dată la peste 90%.

Aproape o treime din vânzările companiei au fost reprezentateanul trecut de acest produs.

"Compa este o companie 100% diferită faţă de cum era înainte de1990. Atunci toată producţia se adresa pieţei interne, iar acumexporturile ajung la peste 90% din cifra de afaceri", spuneDeac.

Şi-a externalizat activităţile

Compa a înfiinţat pe parcurs mai multe societăţi către care aexternalizat cea mai mare parte a activităţilor care nu aveaulegătură cu cea de bază a societăţii.
"Erau foarte multe domenii de activitate care trebuia sau am doritsă le externalizăm. Sunt domenii precum servicii de pază, decurăţenie, de tehnologia informaţiei şi soft IT, de energie şitransport", a precizat Ioan Deac.

Producătorul de componente auto controlează firmele Energocompa,Compa - IT, Transcas, Compa Expediţii Internaţionale, Recaserv şiProdexim, care înglobează activităţile externalizate de companie.Conducerea Compa se bazează în acest an pe exporturi pentru a-şimajora afacerile cu 30%, în condiţiile în care pe plan european aavut loc o relansare a producţiei de automobile.

Cifra de afaceri a companiei ar urma să atingă un nivel recordîn 2010 de 328 mil. lei (76,8 mil. euro), în buget fiind prevăzutăo creştere a profitului net al Compa de câteva ori, la 1,4 mil. lei(circa 327.000 de euro).

"La semestru se menţin previziunile din bugetul pe anul încurs", a precizat Deac.

Profitul bugetat pentru tot anul a fost depăşit chiar din primultrimestru, când firma a raportat pe primele trei luni ale lui 2010un câştig de 1,84 mil. lei, comparativ cu un profit nesemnificativîn aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, afacerile s-aumajorat în acelaşi interval cu 64%, la 80,7 mil. lei (19 mil.euro).
Compania este controlată în proporţie de 55% de AsociaţiaSalariaţilor, care cu-prinde peste 7.000 de actuali şi foştiangajaţi. Pe Bursă, Compa este evaluată la 21,3 mil. euro, după cea crescut cu 40% de la începutul anului.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO