Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns Contor Group Arad la un pas de insolvenţă la trei ani de la listare

În martie 2008 compania era evaluată la 15 mil. euro. În prezent capitalizarea este de 2,38 mil. euro.

Cum a ajuns Contor Group Arad la un pas de insolvenţă la trei ani de la listare

Autor: Andrei Chirileasa

21.04.2011, 23:56 1261

Contor Group Arad a fost una dintre ultimele companii localecare au reuşit să strângă bani de pe bursa de la Bucureşti printr-oofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) înainte deprăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008.

Deşi a strâns în martie 2008 circa 3 mil. euro (11,78 mil. lei)de la inves­ti­tori, compania a ajuns în prezent în si­tuaţia încare nu-şi mai poate plăti da­toriile, iar acţionarul majoritar,Tudor Caracioni, a cerut intrarea în insol­ven­ţă pentru a avearăgaz să-şi restruc­tureze businessul.

Compania produce contoare de măsurare a apei şi a energieitermice pentru apartamente şi branşamente.

"La data de 19.04.2011, preşe­din­tele consiliului deadministraţie - di­rector general al SC Contor Group SA aînregistrat la Tribunalul Arad ce­rerea de deschidere a proceduriiinsolvenţei", se arată într-un raport trans­mis de companie Burseide Valori Bucureşti pe data de 20 aprilie, după închiderea şedinţeide tranzacţionare.

Ieri, acţiunile Contor Group s-au pră­buşit cu 15%, la 0,0502lei, iar capi­ta­lizarea companiei s-a redus la 2,38 mil. euro. Înmartie 2008, când s-a de­rulat oferta, compania era evaluată la 15mil. euro. Acţiunile au intrat însă la tran­zacţionare în decembrie2008, după ce Bursa se prăbuşise deja, pier­zând încă din prima zide tranzac­ţio­nare aproape 50% din valoare.

Olandezii de la MEI, principalii perdanţi

Investitorii care au subscris în ca­drul ofertei, printre carese numără fondurile administrate de grupul olan­dez MEI, auînregistrat astfel pierderi semnificative. Fondurile MEI deţin înprezent 16,3% din acţiunile Contor Group şi au un reprezentant încon­siliul de administraţie, au cerut ex­plicaţii privind situaţiacompaniei, res­pectiv contractele încheiate de com­panie cu altecompanii din grup (con­trolate de acelaşi acţionar majoritar), darşi privind modul în care au fost uti­lizaţi banii strânşi înofertă. Demersul este susţinut şi de alţi doi acţionari minoritariSIF Banat-Crişana şi firma de brokeraj IFB Finwest din Arad, care aintermediat listarea Contor Group la Bursă.

"Nu a existat nicio decizie a con­si­liului de administraţie saua adunării ge­nerale a acţionarilor privind intrarea în insolvenţă.Decizia a fost luată de ac­ţionarul majoritar şi ne-a surprins şipe noi. Nu doresc să comentez mai mult pentru că sunt multe aspectepe care vrem să le lămurim mai întâi", a declarat Cristian Fader,reprezen­tan­tul MEI în consiliul de administraţie al Contor Group.El spune că inves­tiţiile celor trei fonduri MEI în Contor Groupsunt de ordinul milioanelor de lei.

Tudor Caracioni, preşedintele consiliului de administraţie, caredeţine peste 61% din acţiuni, nu a oferit niciun comentariu pemar­ginea acestui subiect. "Suntem în concediu. Reveniţi vă rogsăp­tămâna viitoare", a fost răspun­sul său în momentul în care afost contactat de ZF.

Clienţii rău-platnici şi scăderea din construcţii aumâncat lichidităţile companiei

Compania îşi motivează decizia prin faptul că activitateasocietăţii a scăzut constant, aceasta aflându-se în prezent însituaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile.

Anul trecut, cifra de afaceri s-a redus cu 21%, la 34,9 mil. lei(8,2 mil. euro), compania înregistrând pierderi de 2,24 mil. lei(525.000 de euro), faţă de un profit de 1,1 mil. lei în 2009.

"Blocajul existent în industria construcţiilor civile şiindustriale, domeniu în care îşi desfăşoară activitatea majoritateapartenerilor socie­tăţii, a dus la scăderea semni­ficativă aîncasărilor lunare. Ca ur­mare a diminuării continue a numă­ruluicomenzilor partenerilor con­tractuali, a creşterii accentuate apre­ţului la materiile prime, precum şi al serviciilor conexe,so­cietatea se confruntă cu o lipsă majoră de lichidităţi, fiind însituaţia de a înregistra con­stant datorii fapt care o împiedică săacceseze pieţe noi", se arată în raportul transmis de companiecătre Bursă.

Reprezentanţii companiei mai spun că au dificultăţi înrecuperarea creanţelor şi în relaţia cu băncile, care suntreticente în acordarea de credite noi.

"Societatea înregistrează datorii faţă de furnizori şiîntârzieri la plata creditelor bancare pe care le-a contractat,precum şi la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului destat", se mai precizează în raport.

Compania avea la finele anului trecut creanţe de încasat învaloare de 34,8 mil. lei (8,48 mil. euro) de la cli­enţi, entităţiafiliate şi debitori diverşi, potrivit bilanţului. O partesem­nifi­ca­tivă a creanţelor sunt de la com­panii din cadrulgrupului, entităţile afiliate având de plătit şi dobânzipe­na­li­za­toare pentru neplata la sca­denţă a obligaţiilor.

Potrivit raportului auditorului independent, circa 5,7 mil. leireprezintă creanţe de la clienţi cu o vechime a facturilor mai marede trei ani şi reprezintă un risc semnificativ de neîncasare.

Pe de altă parte, compania avea la finele anului trecut datoriitotale de 58,6 mil. lei (14,3 mil. euro), dintre care 37,1 mil. lei(9 mil. euro) sunt sume datorate băncilor. Cel mai mare creditor alcompaniei era ING Bank, cu o expunere de 35,7 mil. lei (8,7 mil.euro).

Activele totale ale companiei erau evaluate la 123 mil. lei (30mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO