Burse - Fonduri mutuale

Cum a ajuns UCM Reşiţa să fie implicată în dosarul decontărilor ilegale de TVA

Cum a ajuns UCM Reşiţa să fie implicată în dosarul decontărilor ilegale de TVA

Autor: Andrei Chirileasa

05.12.2010, 23:58 242

UCM Reşiţa (UCM) a înregistrat în bilanţul contabil pe primelenouă luni tranzacţia prin care a vândut echipamente în valoare de250 mil. euro unei firme controlate de sirianul Said Baaklini, pebaza căreia acesta ar fi cerut o restituire ilegală de TVA de 60mil. euro.

Tranzacţia nu se regăseşte însă în contul de profit şi pierdereal companiei.

Dosarul rambursării ilegale de TVA în care este implicatsirianul este unul dintre cele mai mari scandaluri din ultimul an,în acest dosar fiind implicat şi un senator, potrivit unor sursejudiciare citate de Mediafax.

Scandalul a devenit public odată cu arestarea sirianului SaidBaaklini în Bulgaria la începutul săptămânii trecute, lasolicitarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce a părăsitţara deşi era cercetat în dosarul returnărilor ilegale de TVA.Preşedintele UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu a fost audiat şi el înacest caz de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA),însă instanţa a decis cercetarea sa în stare de libertate, în timpce directorul executiv al UCM Reşiţa Adrian Coriolan Preda a fostarestat pentru 29 de zile.

În dosar sunt implicate persoane puţin cunoscute, dar carederulează afaceri de zeci de milioane de euro.

Baaklini, care ar fi un apropiat al omului de afaceri SorinOvidiu Vântu conform presei, deţine împreună cu libanezul ElieBackhazi compania Libarom Agri, importator de conserve de carne,peşte, legume şi compoturi din fructe. Produsele aduse la nivellocal de Libarom Agri sunt comercializate sub brandurile Tasty,Ever4Ever, Detox şi Ragon. Compania, înfiinţată în urmă cu 12 ani,a rulat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 100 mil. euro(412,9 mil. lei), în creştere cu peste 40% faţă de 2009, şi unprofit net de 1,35 mil. euro, cu doar 34 de angajaţi.

Care sunt acuzaţiile

Potrivit reprezentanţilor DNA, la data de 31 au­gust 2010 UCMReşiţa a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVAcătre S.C. LIBAROM AGRI SRL Bucureşti, firmă controlată deBaaklini, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoarevechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. Înrealitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioaneeuro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin.

"Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare lapreţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. LIBAROMAGRI SRL Bucureşti trei contracte în valoare totală de 245 milioaneeuro plus TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. În bazafacturii supraevaluate, în luna septembrie 2010 S.C. LIBAROM AGRISRL Bucureşti a cerut restituirea de la bugetul de stat a TVAaferente facturii respective, adică, suma de 253.749.507 lei,echivalentă a 60 milioane euro", spune DNA.

Sirianul a încercat să scoată echipamentele din ţară,încărcând-o pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea.Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export estezero) a fost împiedicat de intervenţia Parchetului. Ceea ce nu esteclar în acest caz este ce ar fi câştigat UCM Reşiţa din aceastătranzacţie, în condiţiile în care ar fi avut de plătit TVA învaloare de 60 mil. euro la stat, în condiţiile în care nu se ştiedacă ar fi încasat contravaloarea tranzacţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO