Burse - Fonduri mutuale

Cum a apărut una dintre cele mai controversate măsuri de business, miezul scandalului Rompetrol: “A existat un colectiv de oameni care au schimbat idei”

Cum a apărut una dintre cele mai controversate măsuri...

Autor: Roxana Petrescu

10.05.2016, 15:32 1646

Alexandru Nicolcioiu, fostul director al Petromidia, unul dintre cei mai vechi angajaţi ai grupului Rompetrol, spune că măsura prin care rafinăria a fost iertată în 2003 de datorii de 603 milioane de dolari prin conversia acestora în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a fost o măsură corectă.

Măsura a fost aprobată prin OUG 118/2003, documentul purtând girul lui Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu. La acel moment, rafinăria era proprietatea lui Dinu Patriciu. La expirarea termenului însă, statul a devenit fără voia lui acţionar la Petromidia pentru că noii proprietari ai Rompetrol Rafinare, kazahii de la KazMunayGas, nu au plătit cele 603 milioane de dolari, acesta fiind unul dintre cele mai importante puncte ale dosarului Rompetrol II.


“La acel moment, se creau fel şi fel de metode pentru a face companiile de stat atractive iar pentru privatizarea lor în unele cazuri se recurgea la ştergerea datoriilor. Amintiţi-vă că în 2001 ne-a crăpat un reactor la rafinărie pentru că vicii de funcţionare au fost ascunse la momentul privatizării. Măsura luată în 2003 a fost cea corectă, compania s-a dezvoltat. Ordonanţa aceea a sprijinit dezvoltarea economică a României. A existat un colectiv de oameni care au schimbat idei”, a spus Nicolcioiu fără a nominaliza persoana care a stat în spatele unuia dintre cele mai controversate documente economice din România. 


Procurorii DIICOT au demarat cercetările în dosarul „Rompetrol II“, punând sechestre de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006. Rompetrol spune că se va apăra în ceea ce se conturează a fi unul dintre cele mai mari scandaluri economice din 2016. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO