Burse - Fonduri mutuale

Cum a contribuit un articol din ZF la povestea primilor milionari români din IT pe care i-a făcut bursa

Cum a contribuit un articol din ZF la povestea primilor...

Autor: Radu Bostan

18.04.2015, 10:09 420

Ziua de 15 aprilie 2015 i-a transformat în milionari pe fondatorii Bittnet Systems, prima firmă de IT&C care ajunge pe bursa de la Bucureşti. SRL-ul înfiinţat de Mihai şi Cristian Logofătu în 2007 este acum o companie listată, cu o valoare de piaţă de peste 7 milioane de lei.

Bittnet Systems a fost înfiinţată în 2007 pentru a livra companiilor training în utilizarea tehnologiilor de comu­ni­caţii Cisco, iar în câţiva ani a acumulat un portofoliu de clienţi care includea Siemens, IBM, Dacia şi Cosmote (actualul Telekom).

În 2011 fondatorii au participat la evenimentul Venture Connect, care punea antreprenorii faţă în faţă cu potenţialii investitori. De la eveniment nu au plecat cu un cec, însă un investitor privat, Răzvan Căpăţînă, i-a contactat pe fraţii Logofătu după ce le-a citit povestea în Ziarul Financiar. În 2012, Căpăţînă a preluat 10% din acţiunile Bittnet, iar ulterior şi-a majorat pachetul la 20%.

Cu această infuzie de capital, Bittnet Systems a putut să-şi majoreze afacerile de la 2 milioane de lei în 2011 la 3,8 milioane de lei în 2012, ajungând să încheie anul trecut cu o cifră de afaceri de 8,1 milioane de lei şi un profit net de 200.000 de lei. În 2015, compania a atras un nou investitor, firma poloneză Carpathia Capital, care a preluat 10% din acţiuni în schimbul a 150.000 de euro. În continuare, fondatorii vor să investească banii în extinderea echipei de marketing, având obiectivul de a atinge până în 2017 o cifră de afaceri de 30,3 milioane de lei şi un profit net de 1,3 milioane de lei.

„Vrem să creştem echipa de vânzări şi să acoperim toată ţara. Vom continua să investim în parteneriate strategice, dar menţinând o rată a profitului interesantă“, a mai spus Mihai Logofătu la conferinţa la care au participat şefii Bursei de la Bucureşti şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru bursa de la Bucureşti, listarea Bittnet înseamnă nu doar „sânge proaspăt“, în sensul că emitentul AeRO de astăzi ar putea fi mâine un emitent pe piaţa principală, ci este şi o piatră de hotar în evoluţia structurii bursei, prin reprezentarea pe piaţa de capital a unei companii din IT, cel mai dinamic sector al economiei.

„Este important pentru noi să avem o nouă ramură economică pe bursă şi aceasta este prima companie axată total pe domeniul IT. Este un eveniment pentru noi şi sper ca Bittnet să devină piatra de temelie pentru această industrie pe bursa de la Bucureşti“, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Aceeaşi idee a fost punctată şi de preşedintele bursei, Lucian Anghel, care a subliniat şi funcţia pieţei ca sursă alternativă de fonduri pentru companiile aflate în dezvoltare. „Piaţa de capital începe să ofere finanţare, acesta este scopul ei principal. Sper ca în timp să vedem cât mai multe companii din IT pe bursă, pentru că avem inteligenţă în România şi este important să o valorificăm, atât prin marketing prin intermediul bursei, cât şi asigurând finanţare, în contextul în care aceasta este tot mai greu de obţinut fără garanţii“, a afirmat Anghel.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO