Burse - Fonduri mutuale

Cum arată industria fondurilor mutuale din România: 458.000 de investitori şi active de 19 mld. lei. Joi, dezbatere AAF despre fondurile de investiţii dintr-o perspectivă europeană

Cum arată industria fondurilor mutuale din România:...

Autor: Tibi Oprea

29.09.2022, 07:21 304

♦ Doar 600 de investitori au ieşit cu totul din fondurile mutuale de la începutul anului ♦ În schimb, ieşirile de bani s-au ridicat la peste 5 mld. lei în aceeaşi perioadă ♦ Cea mai mare parte, 4 mld. lei, au fost retraşi din fondurile de obligaţiuni.

Fondurile de investiţii deschise locale numărau 457.716 investitori la 31 august 2022, cu 578 de persoane mai puţin faţă de finele anului 2021. Astfel, din fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix au ieşit 27.621 de investitori în primele opt luni ale anului, scădere care a fost compensată de creşterea numărului de investitori în clasele de fonduri de acţiuni (10.338) şi „alte fonduri“ (11.083), arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la Asociaţia Administ­ratorilor de Fonduri (AAF).

Aceste migrări au venit în contextul în care, de teama scumpirilor, care au erodat puternic preţul titlurilor de stat, românii au preferat să se mute spre acţiuni şi doar o parte au preferat să iasă de tot din piaţă.

Au fost de asemenea unele modificări în privinţa numărului de fonduri, dar şi în ceea ce priveşte încadrarea lor. Industria locală are cu trei fonduri mai mult faţă de sfârşitul anului trecut, numărul total ajungând la 91 de fonduri deschise locale.

În timp ce clasele multiactive şi randament absolut numără cu două fonduri mai puţin, în privinţa claselor obligaţiuni şi acţiuni se remarcă cu două fonduri mai mult, iar în categoria „alte fonduri“ sunt cu trei fonduri mai mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO