Burse - Fonduri mutuale

Cum au ajuns fondurile mutuale mai populare decât bursa

Autor: Roxana Pricop

09.11.2011, 12:56 388

Un număr de 236.408 de persoane şi-au investit banii în fonduri mutuale, în timp ce numărul conturilor de investiţii deschise pe bursa de la Bucureşti este de aproape trei ori mai mic.

Principala explicaţie este că fondurile mutuale au rezistat mai bine la criză decât bursa. Randamentele fondurilor mutuale cu investiţii în obligaţiuni şi în instrumente cu venit fix au rămas pozitive când bursa afişa pierderi zilnice şi de peste 10%, aşa cum s-a întâmplat în toamna anului 2008 când a avut loc colapsul băncii de investiţii Lehman Brothers.

În 2008, numărul conturilor de investiţii deschise la bursă era de 92.865, peste numărul investitorilor cu plasamente în fonduri mutuale. În 2008, în fonduri mutuale investeau 90.694.

Toamna anului 2008 nu a fost singurul moment dificil pentru investitorii la bursă.

Volatilitatea ridicată din acest an a transformat bursa într-un roller-coster, iar puţini dintre investitori au stomacul suficient de tare pentru a digera scăderile abrupte urmate de creşteri imprevizibile. Mulţi dintre aceştia au ieşit de pe bursă şi s-au adăpostit în investiţii mai puţin riscante, aşa cum sunt fondurile mutuale. Din categoria de fonduri mutuale, cele cu investiţii în obligaţiuni şi instrumente cu venit fix au atras cei mai mulţi investitori în ultimii trei ani de criză pentru că au reuşit să nu piardă banii clienţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO