Burse - Fonduri mutuale

Cum au raportat marile companii de stat din energie: profit net cumulat de 12,3 mld. lei, la venituri de 35,4 mld. lei

Cum au raportat marile companii de stat din energie:...

Autor: Tibi Oprea

02.03.2023, 00:07 849

Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transelectrica, Transgaz şi Conpet, companii din energie la care statul român are controlul majoritar, au încheiat anul 2022 cu profituri cumulate de 12,3 mld. lei, în creştere cu 49% comparativ cu rezultatul cumulat din 2021 şi venituri de 35,4 mld. lei, în urcare cu 71,2%, conform calculelor realizate de ZF pe baza raportărilor financiare anuale preliminare de la Bursa de Valori Bucureşti.

Aprecierile pe linie ale rezultatelor financiare au venit pe fondul creşterii preţurilor la energie, transmis şi către consumatori. Chiar dacă profiturile sunt istorice şi „ntr-un an excepţional, sunt unele cazuri de companii care au plătit părţi importante către stat pe fondul taxării impuse de guvern.

La partea care se cuvine statului din profiturile celor şase companii se adaugă şi profiturile care derivă din participaţiile de 48,8% la Electrica şi de 20,7% la OMV Petrom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO