Burse - Fonduri mutuale

Cum au trait administratorii de fonduri cea mai neagra saptamana pe Bursa

Cum au trait administratorii de fonduri cea mai neagra saptamana pe Bursa
13.10.2008, 19:50 28

Administratorii de fonduri au trecut saptamana trecuta prin cele mai grele momente din cariera, cand investitorii, ingrijorati de prabusirea, si mai apoi suspendarea Bursei, au facut retrageri consistente sau i-au sunat alarmati pe acestia pentru a le cere explicatii. Unii administratori sunt de parere insa ca "se putea si mai rau".

Saptamana 6-10 octombrie a ramas marcata cu negru in calendarul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Dupa o prabusire dramatica a indicilor in primele zile ale saptamanii trecute, ziua de miercuri a dus suspendarea tranzactiilor, pentru ca joi, redeschiderea sedintei de tranzactionare sa coincida cu o alta serie de scaderi. Vineri, 10 octombrie, piata a fost in stare de "predeschidere" intreaga zi pentru ca in singurul si ultimul minut de tranzactionare Bursa sa piarda 2,2 miliarde de euro.
In cele cinci zile, nervii investitorilor in fondurile de actiuni au fost pusi la grele incercari. Unii dintre acestia au cedat si s-au retras in pierdere din fonduri de teama unor scaderi si mai mari, altii i-au asaltat pe administratori cu telefoane.
Banii investitorilor care au iesit din fondurile de actiuni s-au orientat in cea mai mare parte spre depozitele bancare, atrasi de dobanzile ridicate oferite de banci, spun administratorii.
"Saptamana trecuta am inregistrat iesiri peste medie din cele doua fonduri de actiuni, de aproximativ un milion de lei. Cele mai consistente iesiri au avut loc in zilele de miercuri si joi. Cu toate acestea, volumul rascumpararilor nu a fost insa foarte mare. Cert este ca se putea intampla si mai rau", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii BT Asset Management care administreaza fondurile de actiuni BT Maxim si BT Index.
Societatea Aviva Investors, fosta Certinvest, a inregistrat retrageri de aproape 300.000 de lei din fondul de actiuni Intercapital. Din nefericire, retragerile din fonduri nu se opresc odata cu scaderile Bursei pentru ca pe de o parte pretul unei unitati de fond se calculeaza decalat cu pana la trei zile fata de evolutia Bursei, pe de alta parte, cererile de rascumparare depuse saptamana trecuta se incaseaza miercuri si joi.
"Efectul scaderilor de saptamana trecuta va fi mai vizibil in decursul acestei saptamani, pentru ca scaderile bursiere se reflecta cu intarziere in unitatea de fond", a spus Razvan Rusu, director de investitii la Aviva Investors, care administreaza fondul de actiuni Intercapital.
"Decalajul cu care se calculeaza valoarea unei unitati de fond incurajeaza nu doar rascumpararile, ci si subscrierile speculative facute de investitori. In functie de evolutia Bursei, un investitor poate sti cand sa iasa din fond pentru a evita o pierdere sau cand sa intre pentru a specula o apreciere. In aceste conditii, finalizarea procesului de modificare a regulamentului fondului este tot mai necesara", a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii BCR Asset Management.
Investitorii care au ales sa isi pastreze banii in fonduri i-au asaltat in schimb pe administratori cu telefoane si intrebari despre evenimentele dramatice de la Bursa.
"Nu am inregistrat retrageri din fonduri, mai mult am avut subscrieri de valoare mica. S-a discutat mult insa la telefon. Eu personal am primit pana la zece telefoane pe zi de la investitori care m-au intrebat cat mai dureaza scaderile sau de ce scade piata. Ne-au telefonat in special investitorii care au plasamente mari in fondurile noastre, de peste 10.000 de euro", a spus Wlater Blaj, director general adjunct la societatea Globinvest, care administreaza fondul de actiuni Napoca si fondul diversificat Transilvania.
"In aceste conditii de piata, recomandam investitorilor sa se refugieze intr-un fond de instrumente cu venit fix. Chiar daca transferul dintr-un fond de actiuni intr-unul de instrumente cu venit fix inseamna marcarea unei pierderi", a continuat Rusu de la Aviva Investors.
Spre deosebire de investitorii de pe Bursa, clientii fondurilor mutuale sunt investitori mult mai stabili.
"Nu am avut retrageri din fonduri in contextul evenimentelor de saptamana trecuta. Investitorii in fonduri au un orizont de investitii mai lung decat cei de pe Bursa, astfel ca sunt mai stabili. Pe de alta parte, faptul ca nu sunt la fel de activi ii face mai rezistenti la panica. Pot spune ca panica investitorilor a facut ca situatia sa fie asa de neagra saptamana trecuta", a spus Mihail Ion, presedintele societatii Raiffeisen Asset Management, care administreaza doua fonduri de actiuni, Raiffeisen Prosper si Romania Actiuni.
Retragerilor de zilele trecute li se adauga cele sase milioane de lei cat au fost retrasi anul acesta din fondurile de actiuni.
In primele noua luni ale anului, aproape 2.500 de investitori au parasit fondurile de actiuni. Pierderile vor fi greu de recuperat de fondurile de actiuni.
"Numarul investitorilor in fonduri de actiuni este destul de mic, astfel ca orice pierdere atarna greu. Este destul de greu sa vinzi un fond care a scazut cu 40%. Desi teoretic acum este cel mai bine sa investesti pentru ca pretul unitatii de fond este foarte jos. Practic insa, putini investitori fac subscrieri in fonduri de actiuni", a conchis Rusu de la Aviva Investors.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO