Burse - Fonduri mutuale

Cum de acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, au un plus de aproape 30% în 2022, iar indicele BET minus 8% cu tot cu dividende?

Cum de acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB),...
05.11.2022, 12:08 930

♦ Dinamica vine pe fondul rezultatelor semestriale şi lichidităţii din prima parte a anului ♦ Evoluţie peste cea a altor operatori bursieri din Europa.

Cu circa 30% s-au apreciat acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), operatorul pieţei locale de capital, de la începutul anului încoace, de la 25,4 lei per unitate la 32,8 lei în după-amiaza zilei de luni, în vreme ce indicele de referinţă BET a coborât cu 16,4%. BET-TR, care include dividendele atribuite investi­torilor, s-a depreciat cu 8% în aceeaşi perioadă. De unde vine creşterea?

„Acţiunile s-au apreciat în urma publicării rezultatelor semestriale, unde s-a văzut o îmbunătăţire considerabilă faţă de trimestrele precedente. Vorbim de o primă jumătate a anului foarte bună din punct de vedere al lichi­dităţii, mai ales în primele luni, ceea ce a avantajat operatorul pieţei de capital“, argumentează Antonio Oroian, broker al Goldring.

La nivel consolidat, BVB a înregistrat venituri operaţionale în valoare de 30,5 mi­lioane de lei în data de 30 iunie, în urcare cu 46% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi un profit net de 8,8 milioane de lei, plus 241% faţă de S1/2021. Capitalizarea societăţii ajunge în prezent la 263 mil. lei, arată datele BVB. „Totuşi, partea a doua a anului pare sa fie mai slabă din acest punct de vedere (al lichidităţii – n.r.), trebuie să vedem cum va fi activitatea în următoarele luni, până la sfârşitul anului“, adaugă Antonio Oroian. De exemplu, între 17 şi 28 octombrie, rulajul zilnic pe acţiuni de la bursa locală a fost, în medie, de 11 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO