Burse - Fonduri mutuale

Cum explica arabii lui Taher pierderile de la Electroputere

Cum explica arabii lui Taher pierderile de la Electroputere
04.05.2010, 23:06 137

Criza a dat peste cap planurile arabilor de la ElectroputereCraiova (EPT), companie administrata de omul de afaceri iordanianFathi Taher, in conditiile in care sauditii isi propusesera in urmacu trei ani, la privatizare, sa transforme compania intr-un "gigantindustrial" pe segmentul producerii de locomotive.

In schimb, anul trecut compania s-a axat aproape in totalitatepe productia de transformatoare din cauza scaderii drastice acomenzilor pentru locomotive si aparate electrice.

Anul trecut, tintele de vanzari la toate cele patru diviziiprincipale din cadrul companiei au fost ratate, astfel caElectroputere a inregistrat pierderi de 39,55 milioane de lei (9,3milioane de euro), fata de previziunile initiale privind realizareaunui profit net de 35,6 milioane de lei (8,4 milioane de euro),potrivit raportului anual. Grupul saudit Al-Arrab promisese laprivatizare ca in doi ani, respectiv in 2009, va readuce companiape profit.

In ciuda avansului afacerilor companiei in 2009 cu 42%, la unnivel de 282,5 mil. lei (66,4 mil. euro), acestea se situeaza cumult sub ambitiile arabilor, care isi propusesera o cifra deafaceri de 372,3 mil. lei (87,6 mil. euro).

"Principalele cauze care au condus la acest rezultat slab aufost: imposibilitatea de a participa la licitatii, avand in vederedatoriile societatii catre bugetul statului, rezultatele slabe aleactivitatii depuse de catre departamentul de vanzari, costurilemari de intretinere a spatiilor de productie, structura de personalsupradimensionata, nivelul scazut al comenzilor la diviziaLocomotive (VFU), Aparataj electric (AE) si Motoare ElectriceRotative (MER), respectiv amanarea investitiilor in infrastructurala nivel national", arata reprezentantii Electroputere in raportulanual al companiei.

De la privatizare si pana in prezent, Electroputere ainregistrat pierderi cumulate de 192,5 mil. lei (52 mil. euro),adica aproape cat a platit Al-Arrab pe companie in 2007. Acestlucru i-au pus in imposibilitate de a-si mai achita datoriilerestante, in principal catre bugetul de stat, care la finalulanului trecut se cifrau la 168,5 mil. lei (circa 40 mil. euro).

Al Arrab a platit pe Electroputere circa 60 mil. euro, suma careinclude investitiile si capitalul de lucru si s-a angajat sa maiachite datoriile societatii la stat, care se ridicau la circa 60mil. euro.

In incercarea de a aduce compania pe linia de plutire,conducerea societatii incearca in prezent sa restructureze intreagaactivitate de productie si de personal si ia in calcul chiarvanzarea unor divizii pentru care compania nu are acoperitaproductia cu comenzi.

De la peste 2.500 de angajati la finele anului 2008, laElectroputere mai lucreaza in prezent circa 1.700 de oameni, restulfiind disponibilizati din cauza scaderii comenzilor. Chiar si cuaceste restructurari, conducerea companiei spune ca nu poatestabiliza activitatea fara ajutorul statului.

"Crica economica globala se va reflecta in evolutia negativa acererii unor produse din profilul Electroputere, iar in acesteconditii este absolut necesara aplicarea unor masuri derestructurare combinate cu un suport sustinut atat din parteaactionarilor, cat si a autoritatilor statului", spun reprezentantiiElectroputere.

Compania spera ca va realiza in acest an o cifra de afaceri increstere cu 30%, de aproape 340 de milioane de lei (82,1 milioanede euro) si ca va trece pe profit, cu un rezultat net de 20,9milioane de lei (5 milioane de euro). Pe Bursa, Electroputere esteevaluata in prezent la 14,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO