Burse - Fonduri mutuale

Cum fac miliardarii lumii bani: Peter Thiel, primul investitor care şi-a pus banii pe Facebook, a obţinut un randament de peste 6.500% în doar trei ani prin criptomoneda Block.one

Cum fac miliardarii lumii bani: Peter Thiel, primul...

Autor: Alex Ciutacu

23.05.2019, 17:23 6441

Miliardarul Peter Thiel, unul dintre fondatorii PayPal şi omul care a avut curaj să parieze pentru prima dată pe Facebook în 2004, a reuşit să descopere o altă investiţie care i-a adus câştiguri masive, de data aceasta în lumea criptomonedelor prin moneda digitală EOS, a Block.one, potrivit Bloomberg.

După listarea monedei digitale pe platformele de exchange – prin procedura de ICO (Initial Coin Offerings, similară cu cea de IPO în cazul companiilor) – în urma căreia a strâns o sumă record de peste 4 miliarde de dolari, startup-ul din spatele Block.one a realizat o răscumpărare de monedă care a dus randamente de 6.567% pentru investitorii timpurii.

Astfel, la o investiţie iniţială de 100.000 de dolari, un investitor a obţinut anul acesta circa 6,6 milioane de dolari – un rezultat ieşit din comun, mai ales în contextul în care pieţele de acţiuni au fost răvăşite în 2018.

„Block.one este un caz special chiar şi în piaţa de cripto”, spune Tom Shaughnessy, cofondator al Delphi Digital, o firmă de cercetare în domeniul criptomonedelor din New York.

Proiectul Block.one se evidenţiază prin ambiţiile sale şi prin suma pe care a reuşit să o strângă prin vânzare de monedă, adică 4 miliarde de dolari, marcând un record în lumea monedelor digitale.

Promisiunea proiectului este de a construi o infrastructură pentru o versiune mult mai securizată a internetului. Mai mult, compania ar urma să anunţe un produs de tip platformă de social media în luna iunie.

Însă monedele EOS nu au înregistrat progrese foarte mari anul trecut, ceea ce i-a determinat pe investitori şi analişti să ridice o întrebare presantă: Ce face CEO-ul Brendan Blumer cu banii?

La mijlocul lunii martie, într-un e-mail trimis acţionarilor, compania cu sediul în Insulele Cayman şi care operează în principal în Hong Kong, a scos la iveală câteva răspunsuri. Practic, activele companiei, cash şi investiţii, se ridicau la 3 miliarde de dolari la finalul lunii februarie.

Majoritatea activelor companiei, 2,2 miliarde de dolari, sunt în ceea ce industria numeşte active fiat, adică banai cash, majoritatea fiind investiţi în obligaţiuni de stat americane.

E-mailul arăta că volatilitatea a impactat negativ portofoliul de criptomonede, aducându-l la circa 500 milioane dolari. Compania deţinea circa 140.000 de bitcoin, fiind unul dintre cei mai mari deţinători, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Într-un alt e-mail de săptămâna aceasta, compania a transmis că pierderile „sunt mai multe decât acoperite” după raliul bitcoin din data de 15 mai.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO