Burse - Fonduri mutuale

Cum s-a spulberat imperiul lui Calburean pe Bursa

Cum s-a spulberat imperiul lui Calburean pe Bursa

Gheorghe Calburean, 51 de ani, este presedintele si directorul general al companiei de foraj si constructii Dafora Medias. El a absolvit Institutul de Petrol si Gaze din Ploiesti si a facut parte din echipa de conducere a Romgaz Medias in perioada 1991-1995, perioada in care Dafora facea partea din structura producatorului de gaze naturale. In 1995, cand Dafora a devenit societate pe actiuni, Calburean a preluat functia de director general si presedinte al consiliului de administratie. In afara de Dafora, companie care reprezinta varful de lance al imperiului construit de Calburean, omul de afaceri este actionar direct sau indirect in peste 20 de firme.

17.02.2009, 00:00 166

Actiunile celor mai importante companii controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburean, Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI), au scazut de la inceputul acestui an fiecare cu peste 40%, astfel ca valoarea de piata insumata a acestora a ajuns in prezent la circa 10 mil. euro.

Calburean era aproape necunoscut pe Bursa de la Bucuresti in urma cu trei ani. In 2006 el a inceput sa vanda pachete de actiuni la Dafora unor fonduri straine de investitii, precum Julius Baer, ceea ce a determinat o crestere spectaculoasa a actiunilor companiei. Ulterior, el a cumparat prin intermediul Dafora si pachetul de constrol al Condmag Brasov, ajungand sa controleze la mijlocul lui 2007 un grup care valora pe Bursa aproape 500 mil. euro. Criza financiara care a urmat a facut ca averea lui Calburean sa se evapore la fel de repede cum crescuse.
Dafora, compania fanion a imperiului Calburean, a inregistrat si anul trecut una dintre cele mai mari scaderi de pe Bursa, actiunile firmei prabusindu-se cu 92%.
In toamna anului 2007, compania de foraj si constructii avea o capitalizare de piata de aproape 300 mil. euro, in prezent ea mai valoreaza doar 4,8 mil. euro, cam tot atat cat era evaluata la inceputul lui 2006.
Dafora, care are operatiuni in sectorul de foraj de petrol si gaze si in cel de constructii, a obtinut anul trecut un profit net de 2,7 mil. lei, cu mult sub cel bugetat, de 22,7 mil. lei, dupa ce pierderile financiare au anulat aproape integral rezultatul din activitatea de baza. Profitul operational s-a mentinut totusi la un nivel similar cu cel din 2007, respectiv 7 mil. euro (25,8 mil. lei).
Compania si-a reevaluat la finele anului trecut datoriile in valuta, care se cifrau la acea data la 237 mil. lei (59,2 mil. euro), fapt ce a cauzat cheltuieli suplimentare de aproape 11 mil. lei (3 mil. euro). Totodata, dobanzile platite de companie in contul creditelor contractate s-au majorat anul trecut de peste doua ori, ajungand la 14,7 mil. lei (4 mil. euro).
Cifra de afaceri a Dafora s-a redus anul trecut cu 9%, la 267,4 mil. lei (72,8 mil. euro), si cu 15,5% sub cea previzionata de companie, de 316,7 mil. lei (86,3 mil. euro). Scaderea a survenit mai cu seama in a doua parte a anului si a fost cauzata de regresul din segmentul de constructii al companiei.
Lucrarile de constructii executate de firma s-au diminuat pe final de an, in special pe segmentul de real-estate, acesta din urma fiind unul dintre cele mai afectate domenii la nivel mondial. "Pentru contracararea acestor efecte, strategia companiilor vizeaza o reducere a costurilor si o eficientizare a businessului fiind orientata catre cresterea nivelului de flexibilitate si pastrarea capabilitatilor organizationale la acelasi nivel in scopul exploatarii unor potentiale oportunitati de redresare/dezvoltare a businessului in functie de evolutia pietei. Iar portofoliul de servicii si produse extrem de diversificat oferit de firmele din cadrul grupului Dafora ne confera posibilitatea adaptarii acestuia la solicitarea pietei si la constrangerile derivate din mediul de business", spune Calburean.
Constructorul de conducte magistrale Condmag Brasov, companie pe care omul de afaceri o controleaza prin intermediul Dafora, a inregistrat anul trecut un profit net dublu comparativ cu 2007, de 9,3 mil. lei (2,5 mil. euro), pe fondul unor afaceri mai mici cu 32%, de 145,3 mil. lei (aproape 40 mil. euro). Firma si-a dublat profitul operational, acesta ajungand la 14,2 mil. lei (3,9 mil. euro) in 2008.
"Am analizat cu foarte mare grija perspectivele celor doua companii pentru anul acesta, estimarile BVC fiind alocate in functie de elementele realiste cuprinse in evolutia business-ului. Tinta noastra este pastrarea nivelului din 2008, bineinteles cu mentinerea capacitatilor si competentelor necesare de a creste daca piata va evolua. Cu toate acestea, din cauza vizibilitatii relativ reduse asupra anului 2009, este posibil ca bugetele sa sufere rectificari dupa semestrul I", a precizat Calburean.
Omul de afaceri a demarat incepand cu 2007 un amplu program de investitii atat la Dafora, cat si la Condmag, numai pentru 2008 investitiile la cele doua companii ridicandu-se la 50 mil. euro. Potrivit reprezentantilor companiei, planul de investitii pe 2008 a fost realizat in totalitate in cazul ambelor companii.
"In semestrul I din 2009 se vor desfasura doar investitiile minime necesare. De mentionat ca inghetarea unor investitii majore nu va afecta activitatea celor doua companii, aceste investitii fiind destinate innoirii capacitatilor existente in vederea eficientizarii, respectiv extinderii activitatii", a declarat Calburean. Pentru 2009-2010, omul de afaceri avea planificate investitii de cateva zeci de mil. euro la cele doua companii pentru achizitia de echipamente noi.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO