Burse - Fonduri mutuale

Cum s-ar putea reflecta la Bursa de Valori Bucureşti realegerea lui Trump? Ce răspund analiştii

În SUA, indicii bursieri au deschis şedinţa în creştere puternică, S&P 500 cu 2%, Dow Jones cu 3% şi NASDAQ cu 1,8%, în Europa sentimentul a fost mixt, cu scăderi pe majoritatea pieţelor mari, iar la Bucureşti indicele de referinţă BET a urcat cu 0,2%.

În SUA, indicii bursieri au deschis şedinţa în creştere puternică, S&P 500 cu 2%, Dow Jones cu 3% şi NASDAQ cu 1,8%, în Europa sentimentul a fost mixt, cu scăderi pe majoritatea pieţelor mari, iar la Bucureşti indicele de referinţă BET a urcat cu 0,2%.

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

07.11.2024, 07:40 1080

Medierea conflictului Rusia – Ucraina şi un posibil război comercial SUA-Europa, printre riscurile date de victoria lui Trump.

O parte dintre participanţii la piaţa bursieră au decis să ia anumite poziţii pentru a se pregăti de un rezultat sau altul al alegerilor prezidenţiale din SUA sau poate să păstreze unele investiţii pentru a vedea cum decurg lucrurile, iar o a doua parte a reacţionat miercuri după ce a început să se contureze reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.

„Pe de o parte, reacţia burselor americane pare a fi una pozitivă la ştire, mai ales că republicanii sunt favoriţi să preia şi controlul asupra Congresului American, cu implicaţii probabil favorabile pentru un mediu mai relaxat de reglementare şi o politică fiscală ceteris paribus (cu celelalte lucruri neschimbate – n. red.) mai laxă. Pe de altă parte, riscul introducerii unor tarife de import şi a altor bariere comerciale faţă de partenerii comerciali ai SUA a crescut în mod evident, ceea ce prefigurează nişte riscuri pe termen mediu pentru pieţele de acţiuni non-americane şi pentru pieţele de obligaţiuni emergente“, spune Horia Braun, CEO al Erste Asset Management, pentru ZF.

În SUA, indicii bursieri au deschis şedinţa în creştere puternică, S&P 500 cu 2%, Dow Jones cu 3% şi Nasdaq cu 1,8%, în Europa sentimentul a fost mixt, cu scăderi pe majoritatea pieţelor mari, iar la Bucureşti indicele de referinţă BET a urcat cu 0,2%.

„Există un risc în creştere al unui război comercial SUA-Europa, din care întreaga economie europeană ar putea pierde. Nu în ultimul rând, trebuie să privim spre nivelul bun al relaţiilor româno-americane din primul mandat al lui Donald Trump, ceea ce ar putea să fie repetat şi în al doilea mandat de preşedinte. Ca atare, la o primă privire, nu ne putem aştepta la o influenţă semnificativă asupra pieţei bursiere locale. Mult mai importante vor fi politicile care se vor implementa şi modul lor de comunicare, lucruri faţă de care nu cunoaştem foarte multe detalii în acest moment“, afirmă Alin Brendea, analist Prime Transaction, pentru ZF.

Investitorii străini încă văd România destul de aproape de Ucraina şi Rusia. Aşadar, orice fel de incertitudine cu privire la ceea ce se întâmplă acolo se va reflecta în mod evident în viziunea lor asupra României.

„După cum probabil aţi urmărit, Trump a spus unele lucruri despre faptul că nu va mai sprijini Ucraina la fel de mult în viitor. Poate că acesta este un fel de motiv pentru care investitorii internaţionali se abţin de la România în acest moment“, arată Divo Pulitika, manager de fond în cadrul InterCapital Asset Management, pentru ZF.
Alin Brendea mai spune că victoria lui Donald Trump va elimina unul dintre motivele de incertitudine care marcau evoluţiile bursiere în ultimul timp. Pe parcursul ultimelor săptămâni, el era candidatul creditat cu şanse mai mari de victorie, deci nu am putea vorbi, de această dată, ca despre o surpriză majoră.

„Pentru România, miza conflictului ucrainean este una ridicată, iar declaraţiile lui Trump, conform cărora va stopa rapid acest conflict, urmează să fie detaliate. Modalitatea în care s-ar întâmpla acest lucru şi rolul României într-o astfel de soluţie diplomatică vor fi un factor de impact asupra economiei româneşti şi, implicit, asupra pieţei bursiere locale“, spune el.

Pentru piaţa noastră Horia Braun ar vedea poate un impuls de adrenalină dat de sentimentul pozitiv, dar crede că e posibil ca investitorii internaţionali să devină în timp mult mai exigenţi cu pieţele emergente şi să îşi crească selectivitatea, recompensând „elevii silitori“ şi pedepsindu-i pe cei mai „leneşi“.

„Aici s-ar putea ca tema sustenabilităţii deficitelor bugetare să devină şi mai de actualitate: am văzut că şi în Marea Britanie piaţa a reacţionat negativ la măsurile fiscale care aveau drept consecinţă creşterea nevoilor de finanţare ale statului. România din acest punct de vedere nu stă prea grozav şi, din păcate, nu vom avea prea multă claritate cu privire la pachetul fiscal-bugetar local până după alegerile generale şi prezidenţiale de la noi. Pentru piaţa de acţiuni, va conta mult configuraţia acelui pachet şi impactul său asupra creşterii economice locale“, explică Horia Braun.

În timpul primului său mandat, Trump a promovat reduceri semnificative de taxe, atât pentru corporaţii, cât şi pentru persoanele fizice, ceea ce a stimulat creşterea economică şi profiturile companiilor listate pe burse. Aceste măsuri au fost văzute favorabile pentru acţiuni, în special pentru sectoarele care beneficiază de scutiri fiscale, cum ar fi tehnologia, industria şi sectorul financiar.

Piaţa noastră are, în acelaşi timp, un avantaj în contextul global pro-Trump, pentru că sectorul sectorul financiar şi sectorul bancar sunt favorizate de câştigul republicanilor, şi ele se întâmplă să fie proeminente şi pe bursa românească.

„Vedem o reacţie pozitivă pe pieţele internaţionale şi s-ar putea să vedem o transpunere şi către piaţa locală, însă în ultima perioadă am părut decorelaţi de ce s-a întâmplat pe marile pieţe. Cred că în prim plan pentru noi va fi modul în care va media Trump conflictul din Ucraina, după ce acesta promitea că are soluţii pe masă“, spune Radu Cojoc, broker al Goldring, pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels