Burse - Fonduri mutuale

Cum sa castigi facand predictii pe bursa americana si investind la Bucuresti

Cum sa castigi facand predictii pe bursa americana si investind la Bucuresti
24.02.2010, 23:03 636

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti este cel mai puterniccorelat cu indicele american S&P 500 dintre indicii burselordin regiune, iar la o crestere de 1% a S&P 500 pe o perioada deo luna, indicele BET creste in medie cu 1,55%.

Pentru un investitor aceasta inseamna ca piata de la Bucurestiofera cele mai mari randamente din regiune in raport cu evolutiabursei americane si ca evolutia ei este destul de usor predictibilape baza evolutiilor din SUA. Un investitor ar putea astfel sa facapredictii privind piata americana si sa investeasca pe Bursa de laBucuresti ca sa obtina randamente mai ridicate.

Coeficientul de corelatie (Beta) se aplica de obiceipentru o actiune sau un portofoliu de actiuni si masoarasensibilitatea acestuia in raport cu cea a pietei in ansamblu. Inacest caz, insa, Beta masoara sensibilitatea pietelor din regiunela evolutia bursei americane.

Spre exemplu, daca intr-o perioada de timp indicele S&P 500a urcat cu 1%, indicele BET s-a miscat in acelasi sens, dar la oamplitudine mai mare, in medie de 1,55% si viceversa, cand indiceleamerican a coborat cu 1%, indicele Bursei a pierdut 1,55%.

O parte din amplitudinea indicatorului se datoreaza si evolutieicursului de schimb, indicele BET fiind calculat in lei, iar S&P- in dolari. De exemplu, indicele BET a urcat anul trecut cu 61,7%exprimat in lei, cu 57,1% in dolari si cu 53,3% exprimat ineuro.

Legatura dintre BET si indicele american este mai puternicadecat al oricarui indice cuprins in analiza, un grad ridicat decorelare inregistrand si bursa din Bulgaria, cu un coeficient de1,32, respectiv piata din Cehia (1,29). La polul opus s-au aflatbursa din Rusia (0,56) si Turcia (0,58), care arata ca aceste douaburse nu s-au miscat decat partial in directia pieteiamericane.

Desi BET-FI este de departe cel mai volatil indice dintre cei 10analizati, coeficientul de corelatie este mai scazut, de 1,28, dincauza ca acesta nu evolueaza mereu in directia pietei americane dincauza influentei puternice a discutiilor din parlament pe marginearidicarii pragului de detinere.

De exemplu, in toamna anului trecut indicele BET-FI a scazutputernic pe fondul climatului politic instabil determinat dealegeri, desi piata americana crestea la acea data, iar in acest ana urcat puternic ca urmare a speculatiilor privind majorareapragului de detinere, in contradictie cu evolutia indicelui S&P500, care a scazut.

O alta concluzie care se poate trage este ca desi Bursa de laBucuresti este una dintre cele mai volatile din regiune, miscarilepe termen scurt ale indicilor pietei nu sunt haotice, ci urmeazaintocmai evolutia la nivel global, in special a pietei americane,fapt ce o face mai predictibila si diminueaza din riscurile la carese expun investitorii care decid sa investeasca pe structuraindicelui BET.

O explicatie pentru corelatia stransa a Bursei din Romania cucea americana este gradul ridicat de incertitudine privind evolutiacompaniilor listate la BVB, astfel ca investitorii prefera sa ia careper evolutia globala, mai cu seama a celei mai mari economii, ceaamericana. Incertitudinea este atat de ridicata incat la doua lunide cand am intrat in noul an analistii nu stiu nici acum dacaeconomia romaneasca va inregistra o crestere in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO