Burse - Fonduri mutuale

Cum să intri în clubul milionarilor în euro cu banii de o garsoniera în Drumul Taberei

Cum să intri în clubul milionarilor în euro cu banii de o garsoniera în Drumul Taberei

Autor: Adrian Cojocar

31.12.2011, 09:14 9766

Pentru cei mai mulţi dintre noi visul obţinerii milionului de euro care să-ţi ofere libertatea financiară atât de râvnită este foarte anevoios.

Acest vis se stinge cel mai adesea când în viaţă apar alte priorităţi precum o ipotecă pentru o locuinţă nouă, o maşină mai puternică luată poate tot pe credit şi tot aşa până realizezi într-o zi că din veniturile lunare nu mai rămâne aproape nimic de economisit pentru viitor.

Suntem o societate orientată pe consum în care lipseşte aproape cu desăvârşire cultura financiară şi asta o ştie toată lumea. Câţi oameni îşi fac un plan serios de economisire pe termen lung şi câţi îl şi respectă ?

Cred că aţi înţeles deja care sunt motivele pentru care milionarii în euro ai zilelor noastre sunt atât de puţini.

Totuşi pentru anumiţi oameni drumul spre milionul de euro nu este atât de îndepărtat precum ar putea crede.

De exemplu, în urma unei analize realizate de Ziarul Financiar a reieşit faptul că dacă cineva ar fi plasat în ianuarie 1999 suma de 105.000 RON (echivalentul de astăzi a aproximativ 26.300 de euro) proporţional în cele mai lichide 12 acţiuni de pe bursă la sfârşitul anului 2010 putea să obţină din dividendele încasate de-alungul timpului şi din vânzarea acţiunilor din portofoliu suma de un milion de euro.

Dacă includem şi efectul inflaţiei, respectiv evoluţia negativă a bursei de pe parcursul acestui an, în care indicele BET a pierdut 18%, rezultă faptul că pentru a obţine un milion de euro din investiţii bursiere în termeni reali ar fi fost nevoie ca în urmă cu 13 ani să investiţi aproximativ 166.000 de RON (41.700 de euro), adică echivalentul unei garsoniere situată în cartierul Drumul Taberei din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO