Burse - Fonduri mutuale

Cum se anunţă anul 2014 pe bursă: Indicele BET ar putea creşte cu încă 15%, însă riscurile vin de pe pieţele externe şi din politică

Cum se anunţă anul 2014 pe bursă: Indicele BET ar...

Autor: Roxana Pricop, Stefan Musgociu

05.01.2014, 19:01 1233

Cu toate acestea, 2014 nu va fi un an uşor. Riscurile principale la care trebuie să facă faţă investitorii sunt legate de evoluţia pieţelor externe, care au atins maxime istorice în 2013 şi în noul an investitorii internaţionali ar putea fi tentaţi să îşi marcheze profiturile.

Bursa de la Bucureşti este puternic conectată la evoluţia burselor mature din Vest. Astfel că eventuale scăderi externe ar putea contamina şi piaţa românească de acţiuni.

Presiuni suplimentare pe pieţele externe ar putea veni din partea Statelor Unite ale Americii având în vedere că în luna februarie este de aşteptat ca SUA să atingă din nou „debt ceiling“ (nivelul maxim al datoriei publice stabilit prin lege), dar şi ca banca centrală a SUA (Fed) să reducă din stimulii financiari începând din luna martie.

Un alt risc pentru bursă ar putea proveni din mediul politic având în vedere că la finalul lunii noiembrie sunt programate alegerile prezidenţiale în România, iar în luna mai vor avea loc şi alegeri europarlamentare.

Horia Braun, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor ING Investment Management, mana­gerul celui mai mare fond de acţiuni românesc, se aşteaptă ca performanţa principalilor indici bursieri locali să fie „bună“, însă sub creşterea din 2013. Anul 2013 a fost cel mai bun pentru bursă de la începutul crizei, cu o creştere de 26% a indicelui BET (al celor mai importante zece companii de pe bursă) şi de 20% a indicelui BET-C, care redă evoluţia tuturor companiilor listate la bursă.

„Performanţa bursei în 2014 va fi bună, însă sub cea din 2013. Perspec­tivele sunt optimiste dacă statul păs­trează calendarul de listări şi continuă restructurările în sectorul public. La nivel global, anul 2014 nu va fi la fel de spectaculos ca 2013, investitorii vor fi mai selectivi în alegerea investiţiilor astfel că rezulatele financiare, creşterea profiturilor companiilor vor conta mai mult.“

Pentru Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare Certinvest, indicele BET are poten­ţialul de a creşte cu până la 15% în 2014.

„În primul trimestru mă aştept la creşteri moderate pe bursă, pentru ca din a doua parte a anului, când vor veni primele date privind evoluţia eco­nomiei locale, dar şi când vom vedea un trend conturându-se pe pieţele externe, să asistăm la creşteri mai accelerate. Anul 2014 va fi un an extrem de politic având în vedere că vor avea loc alegeri prezidenţiale. Este important ca atenţia decidenţilor locali dar şi a investitorilor să rămână axată pe economie, să nu fie distrasă de scandaluri sau alte eveni­mente negative din plan politic.“

Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest, crede că evoluţia bursei de la Bucureşti va fi influ­enţată mai mult de evoluţia burselor externe decât de evenimentele din plan intern. „Ţinând cont că în 2013 bursele mature din Vest au bătut maxime după maxime şi că bursa de la Bucureşti a avut o performanţă sub cea a pieţelor mature, în anul 2014 am putea asista la corecţii. Nu ar fi exclus să asistăm la corecţii pe pieţele externe care să genereze scăderi şi pe bursa de la Bucureşti. Listările companiilor de stat ar putea însă să menţină ridicat interesul investitorilor străini şi să alimenteze o performanţă pozitivă a indicilor bursieri locali în 2014.“

Iminenţa unei corecţii este anti­cipată şi de Adrian Ormenişan, şeful serviciului de intermediere al Broker Cluj, care spune că pieţele importante au crescut semnificativ în ultimii ani fără să înregistreze scăderi importante. „Un randament bun al dividen­delor ar putea salva evoluţia unor acţiuni în scenariul unei corecţii generale“, a mai spus Ormenişan.

„Pe plan intern, vom avea alegeri prezidenţiale în contextul în care mediul politic nu este unul tocmai liniştit. Sistemul bancar continuă să fie sufocat de provizioanele necesare acoperirii unor riscuri nesăbuit asumate în perioada de boom economic. Pe plan extern, faptul că pieţele au ajuns la cotaţii istorice determină o tensiune ce naşte teorii în privinţa unor corecţii. În altă ordine de idei, argumentele pentru care Fed a redus programul QE sunt încurajatoare. Sper să nu mai avem paradoxul în care indicatorii macroeco­nomici pozitivi deprimă pieţele de teamă că Fed îşi va restrânge achiziţiile de bonduri“, a spus Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Pentru anul viitor brokerii mizează în principal pe acţiunile companiilor din sectorul energetic, care au subperfor­mat în 2013, dar şi pe titlurile Fondului Proprietatea şi pe cele din sectorul financiar.

„Companii ca OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, dar şi Transgaz şi Transelectrica, alături de restul companiilor din sectorul energiei, prezintă un potenţial ridicat şi cred că merită să fie luate în considerare de către investitori. Totodată, potenţialul zăcămintelor descoperite, dar şi aşteptările noilor modificări de ordin legislativ pot avea un impact pozitiv asupra preţurilor. Mai mult decât atât, să nu uităm că preţurile actuale pot fi considerate de unii ca fiind ridicol de mici, iar această perioadă este una propice pentru investiţii de portofoliu“, a spus Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la Intercapital Invest.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO