Burse - Fonduri mutuale

Cum se poziţionează acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD comparativ cu ale altor bănci din regiune după rezultatele din S1/2022: la profit sub mediană, dar la active peste. De ce?

Autor: Liviu Popescu

30.08.2022, 07:00 1393

Datele din platforma Refinitiv arată că cele două bănci, care sunt şi printre cele mai lichide acţiuni de la Bucureşti, au un multiplu P/BV, adică price to book value, respectiv raportul dintre capitalizarea bursieră şi active, chiar şi dublu faţă de mediana de 0,81x din regiune.

Acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) şi ale BRD Soc Gen (BRD), cele mai mari două instituţii de credit listate la Bursa de Valori Bucureşti, se tranzacţionează în funcţie de raportul dintre evaluarea bursieră şi profitabilitate sub mediana din regiune, arată datele din rândul a circa 30 de instituţii de credit ale căror acţiuni sunt listate pe burse precum Viena, Varşovia, Budapesta, Atena.

Cu alte cuvinte, sunt subevaluate com­parativ cu situaţia pe regiune la capi­tolul profitabilitate, respectiv multiplul PER.

Însă, datele din platforma Refinitiv arată că cele două bănci, care sunt şi printre cele mai lichide acţiuni de la Bucureşti, au un multiplu P/BV, adică price to book value, respectiv raportul dintre capitalizarea bursieră şi active, chiar şi dublu faţă de mediana de 0,81x din regiune. Banca de la Cluj are un raport P/BV de 1,64x, iar BRD de 1,44x. Spre comparaţie, mediana PER este de 7,6x în timp ce acţiunile băncii de la Cluj au un multiplu de 6,9x, iar BRD de 7,3x. De unde această situaţie şi ce trebuie să ştie investitorii?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO