Burse - Fonduri mutuale

Cum se promovează bursa în faţa străinilor: dividende consistente şi acţiuni la perlele energetice

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, vrea să scoată în evidenţă punctele forte ale pieţei locale de capital

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, vrea să scoată în evidenţă punctele forte ale pieţei locale de capital

Autor: Ioana Tudor

23.07.2014, 00:05 634
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat ieri prima ediţie a unui ghid adresat investitorilor inter­naţio­nali, în care sunt pre­zen­tate informaţii despre per­for­maţa economică a Ro­mâniei şi principalele motive pentru care un investitor străin ar trebui să îşi plaseze banii pe această piaţă de capital.
 
Unul dintre punctele for­te ale bursei de la Bucu­reşti, aşa cum sunt ele prezentate în ghid, îl reprezintă indi­catorul de piaţă în creştere. Capitaliza­rea totală a bursei a atins 30 miliarde de eu­ro la jumătatea acestui an, după ce a consemnat o creştere stabilă în ultimii doi ani, cu o rată anuală compusă de creş­tere (CAGR) de 25% înce­pând cu ianuarie 2012, po­trivit documentului. Numai prin ofertele pu­bli­ce deru­late pe bursa de la Bucu­reşti în ultimul an, res­pec­tiv ce­le ale Romgaz, Nu­clear­electrica şi Elec­trica, ca­pi­ta­li­za­rea bur­sei a cres­cut cu 4,4 mi­liar­de de euro.
 
Privatizarea cu succes a celor trei companii este un alt aspect pozitiv semnalat de ghid inves­titorilor străini. Statul român a vândut în toamna anului trecut 10% din producătorul de electri­citate Nuclearelectrica (SNN) prin­tr-o IPO care a atras 64 mil. euro de la investitori, şi 15% din pro­du­cătorul de gaze Romgaz, ofertă care a atras 391 mil. euro, fiind a doua cea mai mare IPO derulată pe BVB după cel de anul acesta a Electrica, unde investitorii au cumpărat ac­ţiuni de 444 mil. euro. Statul român pregă­teşte privatizarea şi a altor companii, prezente nu doar în sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO