Burse - Fonduri mutuale

Cum se putea castiga 4.000% pariind pe evolutia SIF5

08.05.2009, 00:00 63

Volatilitatea ridicata de pe Bursa de la Bucuresti din ultimele luni a oferit posibilitati de castig importante investitorilor care au ales sa tranzactioneze instrumente derivate si au intuit corect directia pietei.

De exemplu, un investitor care ar fi intrat long pe derivatele SIF Oltenia (DESIF5), scadenta septembrie 2009, pe Bursa din Sibiu (Sibex) la inceputul lunii aprilie, ar fi inregistrat in numai o luna un randament de 364%, la o investitie initiala de 130 de lei, reprezentand marja pentru contractele pe SIF Oltenia. In acelasi interval, actiunile SIF Oltenia au crescut pe Bursa cu 87%.
 
Strategiile se pot schimba de la o luna la alta, chiar de la o zi la alta
Investitorii care au mizat pe cresterea SIF-urilor, luand pozitii de cumparare pe Bursa din Sibiu, au putut obtine castiguri importante inca din luna martie, cand contractele DESIF5 cu scadenta in septembrie au adus un randament de 117%.
Pe de alta parte, in primele doua luni ale anului, cand Bursa a inregistrat scaderi puternice, cei care au mizat pe revenirea pietei au inregistrat pierderi, iar castigurile au mers la cei care au pariat pe scadere.
In prima luna din acest an, in care titlurile SIF Oltenia au inregistrat scaderi mari pe piata spot, un investitor care ar fi intrat short pe piata derivatelor ar fi inregistrat un castig considerabil. Un investitor short mizeaza pe scaderea pretului activului suport, orice depreciere a acestuia transformandu-se in profit pentru un shorter. Spre deosebire, deprecierea devine implicit pierdere pentru un investitor care mizeaza pe crestere, adica ia pozitii long.
In luna ianuarie, un investitor short ar fi inregistrat pe contractele DESIF5, scadenta septembrie, un randament de 138%, la un cost total de 130 de lei, reprezentand marja initiala.
In acelasi timp, un investitor long ar fi inregistrat la finele lunii un sold de 65 de lei, reprezentand marja de mentinere si o pierdere de 65 de lei fata de investitia initiala. In plus, costul total s-ar fi ridicat la 244 de lei, incluzand marja initiala, precum si valoarea totala a apelurilor in marja pe care a trebuit sa le acopere investitorul, in valoare de 114 lei. Daca investitorul nu raspunde apelului in marja, atunci el poate pierde toti banii investiti initial.
Acelasi tip de strategie, respectiv o investitie short, ar fi adus un randament de 81% in luna februarie, in vreme ce un investitor long ar fi cunoscut o noua pierdere de 27%.
Un investitor care ar fi intuit corect evolutia pietei in primele patru luni ale anului, luand pozitii short in ianuarie si februarie si pozitii long in martie si aprilie, ar fi putut castiga, teoretic, 4.000% cu conditia sa-si fi reinvestit profitul la sfarsitul fiecarei luni. La 130 de lei investiti, profitul ar fi fost de 5.200 de lei.
 
Traderii spun ca investitorii prefera speculatiile de pe o zi pe alta
Adrian Barbulescu, trader pe Sibiu la Prime Transaction, spune ca in ultima perioada speculatorii au jucat la Sibiu foarte mult de pe o zi pe alta, in conditiile in care acestia nu mai au taria de a ramane expusi pe perioade mai mari de timp.
"Au fost zile in care s-au deschis pana la 4.000 de pozitii intr-o zi, pentru ca a doua zi acestea sa fie inchise. Evolutia viitoare a pietei nu ofera multe indicii speculatorilor in privinta cresterilor sau a scaderilor pietei, de aceea acestia incearca sa speculeze orice variatie. Cum se contureaza o miscare a pietei, se deschid destul de multe pozitii, pe volume mari", spune Barbulescu.
Acesta spune ca sunt putini jucatori in piata care sa arbitreze sau sa incerce strategii mai complexe de tranzactionare. Bogdan Gherghe, trader la societatea de servicii de investitii financiare Tradeville, spune ca in piata numarul investitorilor se imparte in jumatate investitori long si jumatate short.
"Piata este in crestere in ultima perioada si in momentul de fata se sta si cu pozitiile deschise. Sunt si investitori care tin pozitia pe perioade mai lungi de timp. In orice caz, cand tranzactionezi in marja, exista riscul unui apel in marja. Daca iti permiti un cont mare, cred ca poti face fata si acestor apeluri", spune Gherghe.
Acesta adauga faptul ca pe pietele externe investitorii nu stau mult timp pe o pozitie, in conditiile in care isi marcheaza profitul dupa o zi doua de cresteri.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO