Burse - Fonduri mutuale

Cum se văd fondurile mutuale româneşti în Europa

Cum se văd fondurile mutuale româneşti în Europa

Autor: Roxana Pricop

22.11.2010, 23:55 46

O analiză a renumitei publicaţii Financial Times poziţioneazăindustrialocală a fondurilor mutuale în prima jumătate aclasamentului european după sumele atrase de la investitori întrimestrul al treilea, care ia în calcul peste 30 de state dinEuropa.

În trimestru al treilea, investitorii europeni au fost destul depesimişti faţă de evoluţia economiei şi au preferat fie să îşiadăpostească banii în fonduri mutuale fără risc fie şi-au lichidiatinvestiţiile. Datele furnizate de compania Lipper, parte dingigantul Thomson Reuters, şi analizate de publicaţia FinancialTimes confirmă faptul că statele a căror economie a fost "în corzi"în ultimele trei luni au fost cele care au raportat şi cele maiconsistente retrageri de bani din fondurile mutuale. Grecia, ţărilenordice, Franţa şi Spania au înregistrat retrageri semnificative debani din fonduri mutuale.

La extrema opusă, printre primii zece performeri după volumul deintrări nete atrase în trimestrul al treilea se situează fonduriledin Cehia (569,5 mil. euro) şi Polonia (369,1 mil. euro). Acestestatistici iau în calcul doar plasamentele făcute pe termen lung detimp, excluzând astfel sumele atrase de fondurile monetare, caresunt considerate plasamente pe termen scurt. Industria româneascăde fonduri a reuşit să atragă 49,7 mil.euro de la investitori întrimestrul al treilea. Deşi volumele atrase sunt vizibil mai micidecât cele din Polonia şi Cehia, fondurile româneşti reuşescperformanţa de a menţine ritmul de creştere neîntrerupt în ultimelepatru trimestre.

Dacă pe plan local fondurile monetare au fost printre cele maibine vândute tipuri de fonduri, la nivel european statisticilearată că investitorii au preferat fondurile de obligaţiuni şi celespecializate în plasamente mixte. Pe primul într-un clasament alcelor mai bine vândute fonduri nou lansate se situează un fond deobligaţiuni al grupului britanic HSBC care a atras peste 720 mil.euro de la investitori în ultimul trimestru.

Deşi deţin cea mai ridicată pondere în industria europană deinvestiţii, fondurile de acţiuni continuă să fie ocolite deinvestitori, în principal din cauza perspectivelor destul de sumbreprivind contextul economic european. Mai mult, situaţia Irlandei îiîndeamnă pe investitori şi la mai multă prudenţă, fapt ce ar puteaafecta şi apetitul investitorilor pentru plasamentele în titluri destat.

"Recentele veşti privind situaţia Irlandei nu ajută delocrevenirea. În acest moment, obligaţiunile emise de guvernelestatelor europene nu sunt tocmai în capul listei de cumpărăturipentru investitori", a spus Mauro Baratta, director general laLipper, citat de Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO