Burse - Fonduri mutuale

​Cum şi-au vândut patru senatori americani acţiunile chiar înainte ca ameninţarea coronavirusului să lovească pieţele bursiere

​Cum şi-au vândut patru senatori americani acţiunile...

Autor: Tibi Oprea

22.03.2020, 17:47 5582

Patru senatori americani şi-au vândut din acţiunile pe care le deţineau cu puţin timp înaintea unor informaţii clasificate din Senat legate de focarul de infecţie cu coronavirus, scăpând astfel înaintea tuturor de acţiunile care au scăzut în valoare o lună mai târziu când piaţa bursieră s-a prăbuşit în faţa pandemiei globale, scrie Bloomberg.

Conform unor rapoarte la bursă, Sens. Kelly Loeffler, James Inhofe, Dianne Feinstein şi Richard Burr au vândut fiecare acţiuni de sute de mii de dolari pe parcursul zilelor în care Senatul s-a aflat în posesia unor informaţii secrete legate de (atunci) epidemia de COVID-19.

Vânzările efectuate au ridicat întrebarea dacă cei patru senatori au încălcat legile pieţei de capital (Stock Act), legi care în mod normal le-ar interzice membrilor Congresului să efectueze tranzacţii financiare bazate pe informaţii nepublice.

Senatoarea republicană Loeffler şi soţul acesteia, care deţine funcţia de preşedinte al Bursei de la New York, au vândut în perioada 24-31 ianuarie acţiuni în valoare de 355.000 de dolari în urma briefieg-ului ţinut în Senat de Comitetul Sănătăţii şi de Comitetul Relaţiilor Externe.

De asemenea, cei doi au vândut în perioada 5-14 februarie, adică la câteva zile după ce a fost raportat primul caz de persoană infectată cu COVID-19, dar cu două săptămâni înainte de confirmarea răspândirii comunitare a epidemiei în SUA, acţiuni în valoare de 890.000 de dolari.

Astfel, vânzările care au valorat în total 1,2 milioane de dolari, i-au salvat pe Loeffler şi pe soţul acesteia de pierderile abrupte pe care le-ar fi suportat în urma crahului bursei din 24 februarie.

Cu toate acestea, senatoarea Loeffler a spus în două postări pe Twitter că nu cei doi controlează deţinerile şi că a fost informată despre vânzări abia pe 16 februarie, adică la două zile după încheierea seriei de vânzări.

Pe de altă parte, James Inhofe a vândut pe 27 ianuarie acţiuni de cel puţin 180.000 de dolari la câteva zile după briefing-ul din cadrul Senatului, dar şi în data de 20 februarie, la patru zile după prăbuşirea bursei, când a “scăpat” de acţiuni în valoare de cel puţin 50.000 de dolari.

Inhofe a spus într-un comunicat de vineri, 20 februarie, că nu a luat parte la briefing-ul de pe 24 ianuarie şi că în acel moment s-a întâlnit cu un copil din Oklahoma (statul pe care îl reprezintă în Senat) pentru Marşul pentru Viaţă organizat anual şi cu un candidat pentru funcţia de ambasador al SUA în Tanzania. Ca şi Loeffler şi soţul acesteia, Inhofe a declarat că şi-a instruit consilierul financiar în decembrie 2018 să înceapă să-i vândă din deţineri după două luni de la alegerea lui ca preşedinte al Comitetului Serviciilor Armate din Senat. El a mai spus că l-a instruit pe consultantul financiar să vândă deţinerea la Raytheon, o companie din domeniul apărării cu contracte publice, care ar fi ridicat suspiciuni de conflicte de interese data fiind funcţia lui din Senat.

Rapoartele acestuia de la bursă arată un flux constant de vânzări pe parcursul anului 2019 şi la începutul anului 2020. De altfel, Inhofe a afirmat într-o scrisoare către Comitetul de Etică din Senat că consilierul lui financiar a cumpărat acţiuni “fără consultarea sau ştiinţa mea”.

Vânzările lui Inhofe au venit la o săptămână după ce pe 13 februarie Richard Burr a vândut acţiuni între 628.000 de dolari şi 1,72 de milioane de dolari chiar în timp ce primea informaţii clasificate despre răspândirea epidemiei de coronavirus în calitate de preşedinte al Comitetului de Inteligenţă din Senat.

Tot vinerea trecută, Burr a solicitat Comitetului de Etică din Senat să demareze investigaţii chiar asupra vânzărilor de acţiuni ale colegilor, dar şi ale acestuia, vânzări despre care spune că s-au bazat pe acoperirea situaţiei coronavirusului de televiziunea americană CNBC.

Burr a făcut de asemenea subiectul unei cercetări suplimentare după ce National Public Radio, o organizaţie non-profit înfiinţată printr-un act al Congresului, a raportat săptămâna trecută că senatorul a comparat, în timpul unui prânz privat de la Washington, pandemia de COVID-19 cu gripa spaniolă din timpul Primului Război Mondial. Burr ar trebui să se retragă din politică în 2023 după ce i se va încheia mandatul, însă presiunile asupra sa l-ar putea determina să facă acest pas înainte de termenul autoimpus.

Cel puţin unul dintre senatori a vândut acţiuni după ce amploarea crizei globale a devenit clară audienţei generale. Dianne Feinstein, unul dintre cei mai longevivi senatori democraţi, a vândut pe 31 ianuarie acţiuni în valoare de peste 500.000 de dolari la Allogene Therapeutics, o companie de biotehnologie din California, în timp ce pe 18 februarie a vândut acţiuni la aceeaşi companie în valoare de peste 1 milion de dolari. Vânzările au avut loc după ce preţul acţiunilor Allogene s-a apreciat în ton cu sectorul medical.

Un purtător de cuvânt al senatoarei a declarat pentru The New York Times că aceasta nu a avut nicio legătură cu deciziile vânzărilor de acţiuni, ci soţul ei, adoptând astfel aceeaşi poziţie ca şi colegii săi.

Preşedintele american Donald Trump a atras critici intense pentru că ar fi subestimat criza coronavirusului, care a infectat circa 27.000 de americani şi a dus la mai mult de 350 de morţi, potrivit informaţiilor furnizate de platforma Worldometers.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO