Burse - Fonduri mutuale

Cum şi de ce se contaminează acţiunile româneşti de la acţiunile străine?

Cum şi de ce se contaminează acţiunile româneşti de la acţiunile străine?

Autor: Adrian Cojocar

04.08.2011, 15:05 1069

Probabil că nu de puţine ori aţi auzit unbroker sau altul spunând că acţiunile cotate la bursa de laBucureşti au scăzut într-o zi din cauză că piaţa americană aînregistrat o corecţie, sau pentru că Walmart sau Exxon au raportatprofituri în scădere.

Mulţi investitori se întreabă ce legătură aurezultatele şi evoluţia acţiunilor companiilor de peste ocean saudin nordul Europei cu acţiunile lor deţinute la companii româneştilistate la bursa din Bucureşti când activităţile acestora aparentnu au nicio tangenţă cu cele din România.

Pentru a înţelege cum se influenţează oacţiune pe alta trebuie să cunoaşteţi întâi modul cum evalueazăanaliştii acţiunile de pe bursă. Cele mai comune metode de evaluaresunt cea de actualizare a cash-flow-urilor unei companii în prezent(DCF) şi metoda comparaţiei.

Când evaluează o acţiune, cei maimulţi analişti compară multiplii de evaluare ai respectiveicompanii cu multiplii unor firme similare de obicei din străinătatepentru a vedea cât de ieftine sau de scumpe sunt în raport cuacestea din urmă.

Multiplii de evaluare sunt influenţaţi directde preţul acţiunilor în piaţă, care se modifică zilnic ca urmare atranzacţiilor realizate de investitori pe burse.
În aceste condiţii, orice variaţie de preţ a unei acţiuni de peplan intern sau extern are ca efect modificarea multiplilor deevaluare şi implicit se răsfrânge asupra tuturor acţiunilor dinrespectivul sector.

De exemplu, acţiunile Biofarm arputea fi comparate din punct de vedere al multiplilor de evaluarecu cei ai producătorului de medicamente Bioton din Polonia, RichterGedeon din Ungaria sau producătorului american WatsonPharmaceuticals.

Dacă media multiplilor de profit la care setranzacţionează aceste companii de pe plan extern este la un momentdat de 10 iar acţiunile lor scad într-o anumită perioadă cu 10%atunci se vor tranzacţiona la un multiplu de profit de circa9.

Dacă acţiunile Biofarm nu s-ar corecta larândul lor după evoluţia restului titlurilor din sector atunci arpărerea că acestea sunt supraevaluate faţă de situaţia anteriorăscăderii acţiunilor de pe plan extern.

De aceea cei mai mulţiinvestitori, când sesizează variaţii pe o piaţă externă, îşiajustează aproape imediat aşteptările de preţ la caretranzacţionează acţiuni în funcţie de creşterile sau scăderileînregistrate de alte acţiuni.

Orice ştire cu impact semnificativ asupraactivităţii unei companii importante dintr-un sector, cum esteWalmart, cel mai mare retailer din lume, sau Exxon Mobile, cea maimare companie petrolieră din lume, poate avea efecte aproapeimediate asupra acţiunilor din întreaga lume, nu numai asupra celorlistate la Bucureşti din cauză că sunt folosite ca etalon pentruîntregul sector sau evoluţia economiei mondiale.

Un alt mecanism de cotaminare aacţiunilor are loc este prin intermediul metodei de evaluare bazatepe actualizarea cash-flow-urilor, care presupune ca analiştii săestimeze în viitor ce evoluţie vor avea vânzările şi profiturileunei companii.

Estimările privind evoluţia acestorindicatori au la bază de cele mai multe ori prognoze care pornescchiar de la contextul economic internaţional, care este dat tot derezultatele pe care le raportează companiile etalon din întreagalume sau la nivel de sector.

De exemplu, dacă Exxon Mobileraportează profituri în creştere, atunci analiştii vor fi înclinaţisă creadă că rezultatele ce urmează să fie raportate de OMV Petrom(SNP) ar putea fi de asemenea pozitive şi să-şi ajusteze în susprognozele de vânzări şi profit cu efecte benefice asupraacţiunilor companiei româneşti.

Pentru că investitorii nu pot să urmăreascătot timpul ce se întâmplă cu fiecare companie din lume, aceştiapreferă în general să observe anumiţi indici importanţi din lume,precum S&P 500 din SUA, care arată evoluţia acţiunilor celormai importante 500 de companii americane, sauStoxx Europe50, care include cele mai importante 50 de companiieuropene, iar variaţiile acestora se răsfrâng aproape instantaneuasupra acţiunilor din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO