Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au dus lichiditatea la 28 milioane de euro

18.04.2007, 18:40 18

Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au urcat ieri in medie cu 2,6% in contextul unei piete cu o valoare a tranzactiilor de 28 milioane de euro, un record pentru ultimele saptamani. Brokerii sunt de parere ca desi este clar ca actiunile SIF recupereaza din pierderile inregistrate in primul trimestru al acestui an, mai sunt necesare cateva sedinte de tranzactionare pentru a confirma un trend ascendent.
"Ceea ce se intampla in piata este un inceput de confirmare pentru un trend ascendent pe titlurile societatilor de investitii financiare. Pe Bursa au aparut din nou cumparatori, iar la finalul sedintei situatia era destul de incurajatoare pentru un trend ascendent", spune Alin Brendea, vicepresedinte si director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Indicele BET-FI a urcat ieri cu 2,6%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 16,1 mil. euro (53,74 mil. lei), peste 55% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Desi din punctul de vedere al analizei fundamentale societatile de investitii financiare au inca potential de crestere pe termen mediu si lung, in sedintele urmatoare, odata cu urcarea cotatiilor, vor aparea si investitori care sa doreasca sa isi marcheze profitul. Am putea astfel asista si la eventuale mici corectii", mai spune Alin Brendea.
Indicele BET a urcat in ultima sedinta cu 1,34%, pe fondul unei lichiditati de 28,14 mil. euro (93,89 mil. lei). Indicele general al pietei, BET-C, a atins in schimb un nou maxim istoric de 5.913,63 de puncte, in urcare ieri cu 0,91%.
Titlurile nou-venitei pe Bursa, Alumil Rom Industry, s-au corectat ieri cu 5%, pana la un nivel de 8,55 lei/actiune, dupa ce in prima sedinta castigasera 95% fata de pretul de subscriere. Desi valoarea tranzactiilor a scazut de patrru ori fata de sedinta anterioara, rulajul pe Alumil se pastreaza la un nivel ridicat, 2,25 mil. euro (7,5 mil. lei).

Actiunile SIF Moldova au inregistrat ieri un avans de 2,56% pe fondul unei valori a tranzactiilor in urcare la 3,87 mil. euro (12,93 mil. lei), al doilea rulaj din piata, dupa cel al SIF Oltenia. Cotatia acestui emitent este foarte aproape de nivelul la care a inchis anul trecut, in timp ce de la mijlocul lunii trecute pretul a urcat cu 20%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,2 lei/actiune, in timp ce maximul atins in timpul sedintei a fost de 3,22 lei/titlu.

Titlurile retailerului IT&C Flamingo International au facut ieri obiectul unei tranzactii deal in valoare de 1,1 milioane de euro. Pachetul de actiuni, echivalentul a 1,28% din capitalul social al Flamingo, s-a tranzactionat la un pret de 0,37 lei/actiune, sub cel din piata regular. Aici titlurile retailerului au urcat cu 1,36% pe fondul unui rulaj scazut. Ultima tranzactie pe regular s-a perfectat la 0,374 lei/actiune, de altfel maximul atins ieri de titlurile Flamingo.

Titlurile Banca Transilvania au atins ieri pragul de 1,1 lei pe actiune, in crestere cu 0,92 lei/actiune si pe fondul unei valori a tranzactiilor de 2,3 mil. euro (7,68 mil. lei). "Era normala o astfel de evolutie pentru Banca Transilvania in contextul unei cresteri generale a bluechips-urilor. Pana la data de inregistrare ma astept la o evolutie legata de cea a pietei, dar nu spectaculoasa, intrucat este previzibil ce se va aproba in Adunarea Generala", spune Alin Brendea.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au sarit ieri cu 3,88%, pe fondul unei valori a tranzactiior in crestere. "Exista o declaratie a proprietarului grupului Rompetrol conform careia rezultatele financiare ale rafinariei ar fi in revenire. In plus, daca ne uitam, si celelalte actiuni din grup au avut evolutii bune in ultimul timp", spune Alin Brendea de la Prime Transaction. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,107 lei/actiune.

Titlurile companiei din domeniul imobiliarelor Imotrust Arad au sarit ieri cu 4,36%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de aproape 150.000 de euro. Saptamana trecuta compania a anuntat o investitie de 10,5 mil. euro in constructia unor ansambluri imobiliare in Arad, fondurile necesare urmand sa vina din activitatea firmei si din credite bancare. Indicele general al pietei Rasdaq a castigat si ieri 0,08%, lichiditatea totala la nivelul pietei fiind de 3,07 mil. euro (10,25 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO