Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au prins curaj si au revenit pe SIF-uri

21.02.2007, 18:56 17

Investitorii au revenit ieri la cumparare pe SIF-uri, titluri care au revenit usor pe crestere in timp ce actiunile din componenta indicelui BET au pierdut in medie aproape 1%. Transelectrica a continuat urcarea puternica castigand si ieri peste 5%. Lichiditatea s-a pastrat la un nivel bun, valoarea tranzactiilor din piata fiind de aproape 15 mil. euro.
Brokerii sunt de parere ca se poate vorbi de o revenire pe SIF-uri in cazul in care cresterea se pastreaza si in sedintele urmatoare si daca volumele de tranzactionare vor creste.
"Pe termen mediu ma astept ca lichiditatea sa se pastreze la nivelurile actuale, in timp ce o noua convocare pentru SIF-uri in care sa nu se vorbeasca nimic de majorare de capital si actiuni gratuite va duce la o corectie pe titlurile societatilor de investitii financiare", spune Radu Taranu, broker in cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Scaderea puternica de luni inregistrata de SIF-uri a venit dupa ce vineri SIF Moldova a publicat convocatorul pentru Adunarea Generala a Actionarilor in care se va propune acordarea unui dividend de 0,0630 lei/actiune, in conditiile in care investitorii se asteptau la o eventuala majorare de capital si actiuni gratuite.
Indicele BET a scazut in sedinta de ieri cu 0,91% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 14,66 mil. euro (49,46 mil. lei). Cele mai lichide actiuni au fost SIF-urile, in topul celor mai tranzactionate titluri intrand ieri si Transelectrica si BRD.
Indicele BET-FI a urcat usor cu 0,62%, dupa ce in deschidere inregistra o scadere de peste 1%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare a fost ieri de peste 8,3 mil. euro (28,18 mil. lei), circa 57% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
SIF Moldova a fost cea mai lichida actiune de pe Bursa, cu un rulaj asigurat de circa 2,74 mil. euro (9,26 mil. lei).

Actiunile SIF Oltenia au crescut ieri cu 0,3%, dupa ce pierdusera in ultimele noua sedinte 9,39%. Titlurile SIF Oltenia s-au aflat pe locul doi in preferintele investitorilor, cu o lichiditate de aproximativ 2,44 mil. euro (8,21 mil. lei). Societatea a inregistrat anul trecut un profit net de aproximativ 23,13 mil. euro (78,90 mil. lei), cu 44,3% mai mare fata de cel inregistrat in 2005, de 16 mil. euro (54,65 mil. lei), si venituri in urcare cu 70%, de 40,61 mil. euro.

Titlurile companiei Rompetrol Rafinare Constanta au scazut in sedinta de ieri cu 1,96%, continuand sa piarda din valoare pentru a patra zi consecutiv. Valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni s-a ridicat ieri la 1 milion de euro (3,38 mil. lei). "Rafinaria a raportat rezultate nesatisfacatoare anul trecut, inregistrand pierderi. Cred ca pretul acestor titluri va mai scadea, rezultatele financiare depinzand de pretul petrolului la nivel mondial", spune Radu Taranu, broker la Intercapital.

Titlurile Bancii Transilvania au coborat usor ieri inregistrand o pierdere de 0,91%. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 1,05 mil. euro (3,57 mil. lei). Actiunea a inregistrat o evolutie constanta in ultima perioada, incadrandu-se pe un trend ascendent dupa publicarea rezultatelor financiare peste asteptari. Unii brokeri sunt de parere ca pe termen mediu bancile isi vor pastra cotatiile in eventualitatea unei corectii pe SIF-uri. Ultimul pret pe aceste titluri a fost de 1,09 lei/actiune.

Actiunile producatorului din domeniul farmaceutic Antibiotice Iasi au pierdut ieri 0,53% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 87.000 de euro. "Dupa SIF-uri, cred ca domeniul farmaceutic este cel mai interesant de pe Bursa. Acesta an se anunta destul de interesant pentru aceste actiuni, avand in vedere si privatizarea asteptata la Antibiotice", spune Radu Taranu, broker la Intercapital Invest. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,89 lei/actiune.

Titlurile Condmag Brasov, companie specializata in constructia de conducte, au castigat ieri 4,39% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 100.000 de euro (337.000 de lei), fiind a patra cea mai lichida actiune de pe RASDAQ. Societatea de foraj Dafora Medias intentioneaza sa preia compania Condmag, la care detine deja o participatie de 26-27% din actiuni, ultima urmand sa fie listata la categoria I a Bursei. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la un pret de 1,19 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO