Randamentul oferit de obligaţiunile la trei ani a depăşit pentru prima oară în zece ani randamentul obligaţiunilor americane cu o maturitate de cinci ani, echivalentul unei inversări a curbei de randament, un indicator al perioadelor de recesiune.
Intrarea însă în recesiune nu este una imediată, putând să dureze şi aproape trei ani, ca în cazul ultimei crize din 2007-2009, însă cea mai recentă inversare alimentează fricile privind o încetinire a economiei mondiale în 2019, potrivit Bloomberg. În situaţii normale, dobânzile cu o maturitate mai lungă beneficiează de un randament mai mare, tocmai pentru că o perioadă mai mare atrage un premium de lichiditate oferit investitorilor, aceştia fiind obligaţi să blocheze respectivele resurse financiare pentru mai mult timp.
Cu toatea acestea, în perioade ce ies din zona normalului, curba de randament se inversează, ceea ce înseamnă că investitorii cresc cererea pentru obligaţiuni cu maturităţi mai lungi, din cauza îngrijorărilor cu privire la situaţiile imediate, în defavoarea maturităţilor scurte, urcând preţul primelor, dar şi scăderea dobânzilor acestora, ca urmare a corelaţiei negative dintre cele două. În acelaşi timp, scăderea preţului obligaţiunilor cu maturităţi scurte, pe fondul unei cereri mai mici, urcă dobânda acestora. În prezent, volatilitatea pe bursa americană este în creştere, extremele fiind tot mai dese.
Prima bursă a lumii a înregistrat săptămâna trecută cea mai bună săptămână din ultimii şapte ani, însă 2018 a oferit de asemenea cele mai dure scăderi zilnice de la crahul din 2007-9. Banca centrală americană este angrenată într-o perioadă de majorare a dobânzilor, pentru a nu lăsa infalţia să pornească în sus, intrând de altfel în conflict chiar şi cu preţedintele Trump pe acest subiect.
Frica legată de inflaţie a cântărit mai greu în prima parte a lui 2018, în prezent primile frici care antrenează deprecieri importante pe bursele lumii sunt legate de protecţionism şi de efectele sale economico-politice pe scena globală.