Burse - Fonduri mutuale

Cuzman a cedat trei locuri in CA pentru a stinge procesele cu Ciorcila

26.01.2010, 23:04 19

SIF Banat-Crisana (SIF1), condusa de Ioan Cuzman, a anuntatincheierea unor tranzactii judiciare in vederea stingeriilitigiilor cu actionarii grupati in jurul lui Horia Ciorcila si alBancii Transilvania, carora le-au fost limitate drepturile de votin cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie 2009, candau fost alesi membrii Consiliului de Administratie (CA).

Tranzactiile judiciare reprezinta intelegeri intre doua parti dea renunta la procese aflate in desfasurare, prin realizarea unorconcesii reciproce.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, conducerea SIFBanat-Crisana a oferit grupului de investitori trei din cele saptelocuri ale Consiliului de Administratie pentru ca acestia sarenunte la procese. Societatea a anuntat deja la sfarsitulsaptamanii trecute ocuparea a doua locuri vacante din CA de catreClaudiu Silaghi, membru fondator al Bancii Transilvania, si DragosBilteanu, directorul general al grupului Romenergo, ambii facandparte din grupul actionarilor care au dat in judecata compania.Schimbarile ar urma sa fie confirmate in cadrul viitoarei AGA dinaprilie. Al treilea loc in CA i-ar putea reveni lui Horia Ciorcila,presedintele Bancii Transilvania, care a prins un loc in CA laalegerile din aprilie anul trecut, dar si-a dat demisia in semn deprotest fata de deciziile conducerii SIF.

In aprilie 2009, conducerea SIF1 a suspendat drepturile de votaferente unui pachet de 16,5% din actiuni pe motiv ca detinatoriiacestora ar fi actionat in mod concertat cu Banca Transilvania sipersoane din conducerea acesteia pentru a prelua controlul SIF. Dingrup faceau parte peste 20 de investitori, printre care si fonduristraine de investitii. Majoritatea investitorilor din grup audeschis procese impotriva SIF1, contestand hotararile AGA, insa nuau obtinut pana acum nicio decizie favorabila.

Decizia conducerii SIF de a cadea la pace cu actionarii a venitinsa pe fondul dezbaterii in Camera Deputatilor a proiectului delege privind majorarea pragului de detinere de la 1% la 5%, care arpermite investitorilor mari sa-si consolideze pozitiile inactionariatul SIF.

Ioan Cuzman, presedintele SIF1, si Horia Ciorcila nu au putut ficontactati ieri pentru comentarii. SIF1 administreaza active de 330mil. euro si are o capitalizare de 167 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO