Burse - Fonduri mutuale

Daca scade volatilitatea, Bursa ar putea intra intr-o zona de acumulare

Daca scade volatilitatea, Bursa ar putea intra intr-o zona de acumulare
27.05.2010, 23:43 36

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare, pentrua doua zi consecutiv, insa a redus din ritmul de apreciere, cea maimare crestere dintre indicii locali fiind consemnata de indicatorulenergetic BET-NG, care a urcat cu peste 4% fata de referinta.Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, a urcatcu 3,92%, o crestere similara fiind inregistrata si de indiceleBET-FI, care grupeaza cele cinci societati de investitii.

Brokeriisunt de parere ca daca in sedintele urmatoare vom vedea aceeasievolutie crescatoare, pe fondul unei reducerii a volatilitatii dinpiata, putem vorbi despre intrarea intr-o zona de acumulare peBursa.

"Deocamdata bursa se afla in continuare intr-o zona de reveniredupa corectiile extrem de puternice de la inceputul saptamanii. Aufost doar doua sedinte de crestere, dar am vazut volume deosebit deridicate in piata si cred ca s-a cam terminat cu presiunea lavanzare din partea investitorilor", a declarat Darie Moldovan,directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Brokerdin Cluj.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri a depasit 9,9 mil.euro, fiind printre cele mai ridicate rulaje din acest an, volumulde tranzactionare depasind nivelul de 67,3 milioane de actiuni.

Aprecierea puternica pe indicele energetic a fost sustinuta inprincipal de avansurile consemnate de cele doua societati deutilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL), de aproape 5,7%fiecare.

In sectorul petrolier, titlurile companiei OMV Petrom (SNP) auurcat cu aproape 3,2% fata de referinta, la pretul de 0,295lei/unitate.

La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere a fost consemnatade titlurile SIF Muntenia (SIF4), de peste 5% fata de cotatia demiercuri. In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5), de peste4,4%, inregistrand de asemenea cel mai mare rulaj din piata, depeste 10,3 mil. lei.

Tot in sectorul financiar actiunile bancare BRD si BancaTransilvania (TLV) au reusit sa inchida in urcare, insa au redus siele din ritmul de apreciere, inregistrand cresteri de doar 0,8% sirespectiv 2% fata de referinta. La categoria international,actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inchis cu odepreciere de 0,7% fata de cotatia de miercuri.

"O diminuare a volatilitatii pe bursa ar putea duce piata intr-ozona de acumulare, cel putin intr-o prima faza. O prima tintapentru societatile financiare cred ca este pragul de 20.800 depuncte. O trecere dincolo de acest prag ar putea indica o intrareintr-o zona de acumulare. Cu toate acestea este prematur sa vorbimdespre o reluare a trendului crescator", a mai spus Moldovan.SIF-urile au depasit usor pragul de 20.000 de puncte.

Pe extern, principalele piete europene evoluau de asemenea pecrestere, cel mai mare avans din regiune fiind consemnat deindicele german DAX, care urca cu 2,4% fata de cotatia demiercuri.

"Externul ramane un factor important de influenta pentru piatalocala, evolutia pietelor internationale dand o imagine globala.Important este si fluxul de investitori straini, daca acestia decidsa iasa de pe piata locala", a incheiat Moldovan.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua sainregistreze cresteri, dar care au redus din ritmul deapreciere.
  • Evolutia companiilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care au consemnat cresteri puternice in ultimelesedinte.
  • Evolutia titlurilor Biofarm Bucuresti (BIO), care in ultimavreme au facut obiectul unor tranzactii de cumpararesemnificative.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au redus considerabil din ritmul de apreciere.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care continua sainregistreze cresteri, dar care au redus din volatilitatea de lainceputul saptamanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO