Burse - Fonduri mutuale

Dan Armeanu, ASF: Fondurile de pensii private, Pilon II şi Pilon III, au obţinut un profit de 1,35 mld. lei la nouă luni

Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF

Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF

Autor: Cristina Bellu

25.10.2020, 09:03 857

Fondurile de pensii private, Pilon II şi Pilon III, la care contribuie 8,1 milioane de români, au în­che­iat luna septembrie din 2020 cu active totale de 72,58 mld. lei, în creştere cu 17,96% faţă de septembrie 2019, depăşind astfel pragul de 14 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF).

Această evoluţie a avut la bază creşterea contribuţiilor cu 5,61% şi obţinerea unui profit de 1,35  miliarde de lei, la nivelul întregului sistem de pensii private.

Datele ASF arată că în primele nouă luni ale anului au fost virate către fondurile de pensii private contribuţii în valoare de 6,95 miliarde de lei, în creştere cu 5,61% faţă de contribuţiile din primele nouă luni din anul 2019, când acestea au înregistrat valoarea de 6,58 miliarde de lei.

Totodată, creşterea activelor peste nivelul contribuţiilor, în intervalul ianuarie - septembrie 2020,  a fost de 1,17 miliarde de lei.

“Fondurile de pensii private au reuşit nu doar să acopere impactul negativ asupra pieţelor financiare cauzat de declanşarea pandemiei de COVID-19, ci au obţinut şi un profit pentru cei 8,10 milioane de participanţi. Adăugând şi plăţile de activ net efectuate către participanţii care au ieşit din sistem, ca urmare a pensionării sau invalidităţii în primele nouă luni ale anului, în valoare de 181 milioane lei, rezultă un profit la nouă luni de 1,35 miliarde de lei”, spun reprezentanţii ASF.

(Sursa: ASF)

În perioada martie - septembrie 2020, indicele BET a avut o evoluţie pozitivă de 18,35%, iar indicele EUROSTOXX600 a crescut cu 16,83%. În acelaşi timp, randamentul titlurilor de stat a coborât de la 4,56% la 3,7%.

La 30 septembrie 2020, în sistemul pensiilor private erau înregistraţi 8,10 milioane de participanţi, cu 3% mai mulţi faţă de sfârşitul lunii septembrie 2019 (7,87 milioane de participanţi).

Oficialii Autorităţii de Supra­veghere Financiară atrag atenţia că în următoarea perioadă, pe lângă riscurile economice şi sociale asociate celui de al doilea val al pandemiei din toamnă, trebuie avute în vedere şi riscurile la nivel global generate de un potenţial război comercial dintre SUA şi China, cu repercusiuni severe asupra pieţelor financiare fragilizate de evoluţiile pandemiei.

 “Posibila decuplare dintre performanţa pieţelor financiare şi economia reală ar putea genera  o volatilitate ridicată, cu afectarea valorii activelor. De asemenea, sprijinul guvernamental, pentru sectoarele afectate de pandemie, fie prin contribuţii proprii, fie prin scheme UE, şi pentru piaţa muncii, este vital în vederea susţinerii economiei şi evitării unei contracţii severe a consumului intern”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO