Burse - Fonduri mutuale

Dan Barna, vicepremier şi copreşedinte USR PLUS, la aniversarea de 10 ani a Fondului Proprietatea la bursă: Rolul bursei din Bucureşti şi al pieţei de capital în sens mai larg este unul pe care îl văd fundamental în planul de reconstrucţie şi rezilienţă pe care România îl va propune Comisiei Europene

Dan Barna, vicepremier şi copreşedinte USR PLUS, la...

Autor: Tibi Oprea

25.01.2021, 11:29 284

Dan Barna, copreşedintele USR PLUS şi vicepremierul României, a afirmat luni dimineaţă la Bursa de Valori Bucureşti, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia aniversării de 10 ani a Fondului Proprietatea ca societate listată, că vede rolul pieţei de capital ca fiind fundamental în cee ace pirveşte planul de reconstrucţie şi rezilienţă pe care România îl va propune Comisiei Europene.

“Lucrez în aceste zile împreună cu echipa mea şi colegii din Guvern la planul acesta de reconstrucţie şi rezilienţă pe care România îl va propune Comisiei Europene. Vorbim de 30 de miliarde de euro care vor veni în piaţa din România. Din această perspectivă, şansa de a ieşi din criză în momentul în care campania de vaccinare va avea rezultatul scontat şi vom intra într-o logică de reconstrucţie economică, rolul bursei din Bucureşti şi al pieţei de capital în sens mai larg este unul pe care îl văd fundamental”, a spus Dan Barna luni dimineaţă în cadrul unui eveniment organizat de bursă.

Pe de altă parte, Barna a spus că miza dezvoltării pieţei de capital este o prioritate nu formală şi declarativă, ci una concretă a actualei guvernări.

“Această guvernare a coaliţiei actuale care conduce România vine cu un nou punct de vedere în care parteneriatul cu piaţa de capital, miza dezvoltării pieţei de capital, este o prioritate nu formală şi declarativă, ci una foarte concretă. În egala măsură, USR Plus a fost constant explicit în mesajul conform căruia majoritatea restricţiilor care împiedicau listarea companiilor la bursă ar trebui ridicate. Programul nostru de Guvernare conţine aceasta abordare şi vom face şi la nivelul coaliţiei şi la nivelul iniţiativelor parlamentare paşii necesari nu doar pentru a elimina o reglementare de curând lăsată moştenire de PSD privind pachetele majoritare, dar şi pentru a avea cât mai multe companii listate cu participaţii minoritare pe bursă. Marele beneficiu este că singurul indicator corect care vorbeşte despre sănătatea şi realismul unei companii pe piaţă este piaţa de capital. Orice alte studii sau analize făcute de noi înşine pentru noi înşine nu au niciun realism şi nicio companie importantă nu a ieşit prost în momentul în care a avut bună guvernanţă, transparenţă, în momentul în care investitorii, fie că vorbim de sector public sau de investitorii instituţionali, fie că vorbim de cetăţeni, au putut să opteze având informaţiile necesare. Ori acest tip de informaţii nu sunt credibile şi disponibile decât în momentul în care compania este listată. Nu există o variantă de legiferare în care întorcând angajaţii împotriva angajatorilor, statul împotriva antreprenorilor şi pe toată lumea împotriva bursei, să poţi să te dezvolţi ca ţară. Ceea ce am trăit de 30 de ani în multe episoade nu a făcut decât să ne ţină pe loc. Am avut discuţii, şi le mulţumesc colegilor de la Fondul Proprietatea care au facilitat aceste întâlniri şi cu investitorii de pe zona americană şi cu cei din zona europeană, toţi transmiteau acelaşi mesaj – cât timp România nu transmite de la nivelul Guvernului un mesaj de susţinere reală a pieţei de capital, perspectivele rămân limitate legate de o oportunitate sau alta. Nu vorbim doar de Hidroelectrica, care este elementul proxim de interes, dar vorbim de o abordare a Guvernului în raport cu bursa şi cu piaţa de capital”, a mai spus Dan Barna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO