Burse - Fonduri mutuale

Daniel Apostol, ASF: Comisia Europeană a propus stabilirea unui cadrul legal pentru obligaţiunile verzi. Proiectul implică un set de norme pe care trebuie să le respecte respectivii emitenţi

Daniel Apostol, ASF: Comisia Europeană a propus...

Autor: Eduard Ivanovici

29.10.2021, 17:06 204

În cadrul noii strategii pentru finanţarea tranziţiei către o economie sustenabilă, Comisia Europeană – singura instituţie a UE abilitată să propună acte legislative – a sugerat stabilirea unui cadrul legal pentru obligaţiunile europene verzi, a spus Daniel Apostol, directorul direcţiei de comunicare al ASF, în timpul conferinţei „Finanţe sustenabile: cum finanţăm transformarea”, organizată de Asociaţia CFA România.

„Regulamentul European Green Bond Standard stabileşte un set de norme pe care emitenţii de obligaţiuni verzi trebuie să le respecte pentru a descrie o obligaţiune europeană ca fiind verde. Totodată, Comisia a mai lucrat la proiectul de etichetă ecologică pentru produsele de investiţii de retail EU Ecolabel – extinderea cadrului de etichetare ecologică la produsele financiare, o decizie a CE fiind aşteptată până la sfârşitul acestui an”, continuă Daniel Apostol.

Anul trecut, CE s-a angajat să revizuiască directiva privind abordarea nefinanciară, parte a consolidării strategiei pentru investiţii durabile. Ulterior, în aprilie 2021, a fost publicată o propunere de directivă referitoare la abordarea de către companie a informaţiilor privind sustenabilitatea.

„Subiectul propunere modificarea directivei privind armonizarea obligaţiilor de transparenţă în ceea ce priveşte informaţia referitoare la investiţii ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, prin extinderea ariei de aplicabilitate a cerinţelor de raportare a informaţiilor legate de durabilitate.”

Ţinând cont de contextul actual şi de preocupările pe care le implică schimbările climatice, au fost demarate la nivel european mai multe iniţiative de reglementare a conceptelor şi tendinţelor care fac parte din planul de acţiuni al UE privind finanţarea durabilă.

„În primul rând, crearea unui sistem de clasificare pentru activităţi economice durabile numit «taxonomia UE» s-a concretizat odată cu publicarea regulamentului 852/2020 al Uniunii privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile, modificând în acelaşi timp regulamentul 2088/2019, referitor la taxonomie.”

De altfel, regulamentul stabileşte patru condiţii generale pe care trebuie să le îndeplinească activitatea economică pentru a fi descrisă drept sustenabilă din punct de vedere al obiectivelor de mediu.

„În baza acestui regulament, Comisia Europeană a elaborat o serie de acte prin care a stabilit lista reală a activităţilor durabile, iar un prim act delegat pentru adaptarea la schimbările climatice şi obiectivele de atenuare a fost adoptat în vara anului curent. Un al doilea act urmează să fie publicat în 2022”, afirmă directorul de comunicare al ASF.

 

Alte declaraţii  din timpul conferinţei:

 

Este evidentă atenţia acordată în ultimii ani conceptului de sustainable/ green finance (finanţe sustenabile/verzi– n.r.) , aspectele legate de sustenabilitate devenind subiecte cheie pe agenda multor corporaţii, asociaţii profesionale, investitori, chiar şi guverne. De altfel, una dintre lecţiile învăţate în urma crizei din 2007-2008 se referă la creşterea transparenţei pe termen lung cu privire la pieţele financiare, bancare şi nebancare privind măsurile sustenabile, precum şi la o reglementare adecvată

La 6 iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat un al treilea act delegat care completează articolul 8 din regulamentul de taxonomie. Acesta specifică conţinutul metodologic şi prezentarea informaţiilor care urmează să fie dezvăluite de entităţile financiare şi nefinanciare cu privire la proporţia activităţilor economice durabile din punct de vedere ecologic, în activităţile pe care le desfăşoară în investiţii sau creditare.

În ceea ce priveşte sfera serviciilor financiare, regulamentul 2088/2019 al UE, împreună cu regulamentul privind taxonomia, se aplică inclusiv participanţilor la piaţa financiară non-bancară şi sunt elaborate în scopul consolidării protecţiei investitorilor, dar şi al îmbunătăţirii nivelului de informare ala acestora. Împreună cu ministerul finanţelor, ASF a participat activ la negocierea regulamentelor europene prin intermediul experţilor desemnaţi în cadrul grupurilor de lucru.

Majoritatea prevederilor regulamentelor şi datelor vor deveni aplicabile la 1 ianuarie 2022 sau, în cazul anumitor prevederi, la 1 ianuarie 2023. Au devenit aplicabile la 10 martie 2021 prevederile regulamentului iniţial 2088/2019.

Pe scurt, mai există alte trei acte normative care vor fi modificate prin intermediul iniţiativelor legislative europene, precum directiva contabilă 34/2013 privind situaţiile financiare anuale şi rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, subliniind adăugarea de cerinţe privind raportarea informaţiilor legate de durabilitate. Mai avem directiva 43/2006 privind auditul legal al conturilor anuale şi un regulament din 2014 privind includerea cerinţei de asigurare, raportat la cerinţele privind durabilitatea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO