Burse - Fonduri mutuale

Daniel Daianu s-a asociat cu fiul lui Verestoy Attila intr-o afacere de administrare a fondurilor mutuale

Daniel Daianu s-a asociat cu fiul lui Verestoy Attila intr-o afacere de administrare a fondurilor mutuale
24.07.2006, 18:58 216

Fostul ministru al finantelor Daniel Daianu (foto) a cumparat, in luna aprilie, un pachet de actiuni reprezentand 7% din capitalul social al societatii de administrare a investitiilor Investica Asset Management, operatiune motivata de potentialul ridicat de dezvoltare al industriei fondurilor mutuale in urmatorii ani.
"Industria locala a fondurilor mutuale are un potential ridicat de dezvoltare in urmatorii ani. Gradul de intermediere financiara se afla la un stadiu rudimentar in Romania, si astfel de societati, cum sunt cele care administreaza fonduri mutuale, au potential de crestere", a Daianu. El a mentionat ca a platit aproximativ 10.000 de euro pe actiuni.
Daniel Daianu a fost unul dintre investitorii fondatori ai DePfa Money Market, un fond inchis de investitii prin intermediul caruia banca germana DePfa, care este si actionarul majoritar al societatii de administrare, a investit cateva zeci de milioane de dolari in titluri cu venit fix in lei. Din informatiile existente pe piata Daianu nu mai se numara printre investitorii DePfa Money Market.
Investica Asset Management a fost infiintata in decembrie 2005, printre membrii fondatori numarandu-se fiul senatorului Verestoy Attila, care detine, in prezent, 78% din actiuni. Anterior, participatia acestuia era de 80%.
Conform datelor publicate in Monitorul Oficial, actuala structura a actionariatului Investica Asset Management ii include, alaturi de Attila A. Verestoy - 78% si Daniel Daianu - 7%, pe Bogdan George Iliescu, Mircea Iulian Rusu si Leonard Mirel Visan, fiecare cu cate 5% din capitaul social. Societatea are un capital social de 520.000 de lei.
"Nu ma voi implica in managementul executiv al societatii, dar ca actionar voi fi atent la performantele Investica si, in caz ca evolutia va fi una negativa, voi decide in consecinta. Pe de alta parte, am incredere in echipa manageriala condusa de Leonard Mirel Visan. Sunt tineri, bine scoliti si daca vor actiona transparent si performant, viitorul le apartine", a spus Daianu.
Managementul Investica Asset si-a propus ca, pana la finele acestui an, sa administreze doua fonduri de investitii, cu un nivel al activelor de 20 mil. lei (circa 5,6 mil. euro).
"Suntem in perioada de subscriere la Infinity, un fond de investitii inchis. Speram sa atragem de la investitori, pana la 31 iulie, circa 1-1,5 mil. euro. In luna septembrie, vom depune documentatia la CNVM pentru obtinerea autorizatiei de functionare pentru al doilea fond, care va fi unul deschis si orientat catre piata de capital", a declarat pentru Leonard Visan, directorul general al Investica. El a adaugat ca societatea administreaza conturi individuale de investitii cu active de circa 8 mil. lei (2,2 mil. euro).
Potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, nivelul activelor administrate de SAI se ridica la 660,338 mil. lei, la finele lunii iunie. In numar de 31, fondurile deschise de investitii aveau active de 472,15 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO