Burse - Fonduri mutuale

De ce a crescut Conpet cu 30%? Exitul Fondului Proprietatea a adus la Ploieşti economiile „vikingilor“

De ce a crescut Conpet cu 30%?  Exitul Fondului...

Autor: Radu Bostan

27.04.2015, 00:06 892

Puternicul fond suveran al Norvegiei a devenit anul trecut acţionar la transportatorul naţional de ţiţei din România. De asemenea un fond de investiţii din Finlanda este cel mai mare acţionar minoritar.

Decizia de anul trecut a Fondului Proprietatea (FP) de a lichida cea mai mare parte din participaţia la Conpet Ploieşti (COTE) a pus transportatorul de ţiţei pe ra­darul investitorilor institu­ţio­nali străini, iar achiziţiile derulate de fon­durile mutuale din ţările scan­dinave au urcat titlurile COTE în topul bursei după avansul la şase luni.

În luna ianuarie, capitalizarea Conpet a depăşit pragul de 500 mi­lioane de lei, iar acum valoarea de piaţă a companiei este mai mare de 570 mi­lioane de lei după ce acţiunile au crescut cu 21% de la începutul anului. Cum s-a ajuns aici?

În noiembrie 2014, Fondul a vândut un pachet de 23,6% din acţiunile Conpet printr-un plasament privat accelerat (accelerated book build -ABB) către un grup restrâns de inves­titori, reducându-şi astfel parti­cipaţia în companie de la 29,7% la 6,06%. Vân­zarea a mărit ponderea acţiu­nilor care sunt libere la tranzac­ţionare şi nu con­cen­trate în mâinile unui singur acţionar, iar Conpet a ieşit din conul de umbră în care era blocată în pofida faptului că anunţa constant creşteri ale profitului. Tran­sportatorul a încheiat anul trecut cu un câştig net de 51,4 milioane de lei lei, în creştere cu 64% faţă de anul an­terior.

„Compania a avut mereu rezultate bune, dar ABB-ul este cel care a trezit ac­ţiunea la viaţă“, a comentat un bro­ker. Oferta FP a atras atenţia fondu­rilor de investiţii străine, deja prezente pe bursa de la Bucureşti cu plasamente în OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN), şi care au profitat de ocazie pentru a lua poziţii în acţiunile subevaluate ale unui alt monopol reglementat din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO