Burse - Fonduri mutuale

De ce acţiuni bancare precum Erste, Commerzbank şi Société Générale au creşteri de până la 15% în ultima săptămână, iar la Bucureşti Banca Transilvania şi BRD stagnează?

De ce acţiuni bancare precum Erste, Commerzbank şi...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

15.09.2022, 07:00 3835

♦ Deşi băncile româneşti au avut rulaje mai mari decât în săptămânile anterioare, acţiunile nu au avut tracţiune şi au rămas relativ la aceleaşi niveluri.

Acţiunile unor bănci de calibru la nivel european precum Erste Bank, Commerzbank, Societe Generale sau Raiffeisen Bank au înregistrat creşteri de până la 14% în ultima săptămână, în timp ce băncile listate la Bursa de Valori Bucureşti au avut mai degrabă o evoluţie liniară în aceeaşi perioadă, respectiv un avans de 0,2% pentru Banca Transilvania şi plus 1,5% în cazul BRD, potrivit datelor agregate de ZF de la Google Finance şi BVB.

„Profitabilitatea băncilor europene a fost afectată puternic anterior de faptul că Banca Centrală Europeană a menţinut dobânzile în euro la zero o foarte lungă perioadă, iar în condiţiile în care BCE a realizat de curând cea mai mare creştere de dobândă din ultimul deceniu, de 0,75%, şi a transmis că intenţio­nează să continue majorările de dobândă, există perspective mult îmbunătăţite pentru creşterea veniturilor din dobânzi încasate de băncile europene şi creşterea rezultatelor operaţionale. Băncile româneşti creditează cu precădere în lei, unde dobânzile din piaţă deja au crescut semnificativ, astfel că investitorii nu mai văd un spaţiu de îmbunătăţire din această perspectivă sau este mult mai restrâns decât în cazul băncilor europene“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management, pentru Ziarul Financiar. Spre comparaţie, acţiunile Commerzbank, a doua cea mai mare bancă din Germania, înregistrează o creştere de 14% în perioada menţionată, acţiunile Erste Bank, grup financiar austriac care controlează BCR, au marcat un plus de 9%, cele ale Societe Generale, grupul bancar francez care deţine BRD, au avut un avans de 8%, iar acţiunile Raiffeisen Bank, care are şi expunere semnificativă pe piaţa rusească, au un plus de 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO