Burse - Fonduri mutuale

De ce cresc acţiunile Socep Constanţa?

De ce cresc acţiunile Socep Constanţa?

Autor: Adrian Cojocar

22.09.2010, 23:53 312

Titlurile operatorului portuar Socep Constanţa (SOCP) auînregistrat cea mai bună evo­luţie de pe Bursă în acest an, cu ocreştere de 128%, după ce în ultima săptămână au câş­tigat circa50%. Creşterile au avut loc pe fon­dul, unor rulaje ceva mairidicate decât de obi­cei, dar nu deosebite, în două şedinţetrans­fe­rându-se în piaţă circa 2,1 milioane de titluri Socep,reprezentând 0,61% din capitalul social.

"Nu există evenimente deosebite în viaţa so­cietăţii. Şi pe mine măsurprinde creşterea ac­ţiunilor Socep. N-au fost încheiatecontracte noi, pe segmentul de containere realizăm 10% din câtfăceam în anul 2008, iar pe mărfuri ge­ne­rale este o uşoarăîmbunătăţire faţă de anul trecut", a declarat Daniel Linteş,directorul general al Socep Constanţa.
El explică prăbuşirea traficului pe segmen­tul de containere prinfaptul că se realiza tran­zit în Rusia şi Ucraina cu nave care sedes­căr­cau în portul din Constanţa pentru că nu exista ca­pacitatede depozitare acolo. Între timp, atât ruşii, cât şi ucraineniişi-au construit porturi de containere, potrivit directorului Socep,astfel că traficul a scăzut cu 50-60% numai din aceastăcauză.

"Este posibil ca piaţa să considere o ca­pitalizare corectă acompaniei una apropiată de activul net, având în vedere interesulpentru so­cietate demonstrat de oferta anterioară de pre­luare şiîmbunătăţirea uşoară a situaţiei fi­nan­ciare din primul semestru.Având în vedere vo­latilitatea mică a Bursei în ultima perioadă, oacţiune pe creştere puternică atrage un anu­mit segment despeculatori", spune Andrei Petrescu, analist la casa de brokerajPrime Transaction.
Titlurile Socep au crescut pe parcursul zilei de ieri cu 14,6% şiau rămas fără vânzători, creş­tere în urma căreia capitalizareacompa­niei a ajuns la 133 mil. lei (31,3 mil. euro), nivel mairidicat decât valoarea contabilă a firmei, care era la 30 iunie decirca 90 mil. lei (21,2 mil. euro).
Prima creştere mai importantă înregistrată de acţiunile Socep aavut loc în perioada mar­tie-aprilie, când oamenii de afaceriNiculae şi Ion Duşu, proprietarii Celco Constanţa, au depăşitpragul de control de 33% din acţiunile Socep şi au derulat o ofertăde preluare a companiei la un preţ de 0,15 lei/titlu. În piaţătitlurile operatorului depăşeau acest nivel, astfel că oferta nu aavut succes.

La începutul lunii august, imediat după ce Socep şi-a anunţatrezultatele aferente pri­mu­lui semestru din acest an, în piaţă s-atransferat un pachet de 3,4% din capitalul societăţii la un preţmediu de 0,183 lei/acţiune. Între timp, preţul a urcat la 0,33lei/acţiune.
Socep a înregistrat în primele şase luni o ci­fră de afaceri de19,2 mil. lei (4,6 mil. euro), în scădere cu 11%, însă şi-a majoratprofitul net de circa nouă ori, la 626.000 de lei (150.000 deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO