Burse - Fonduri mutuale

De ce cresc puternic acţiunile de pe Wall Street după majorarea dobânzii-cheie de către Fed

De ce cresc puternic acţiunile de pe Wall Street după...

Autor: Liviu Popescu

27.07.2022, 22:43 3561

Acţiunile americane au crescut miercuri după-amiază, extinzând câştigurile anterioare, investitorii interpretând declaraţiile Rezervei Federale a SUA (Fed) privind viitoarele majorări ale ratelor de dobândă ca pe un semn că banca centrală va acţiona agresiv pentru a domoli inflaţia. La ora redactării acestei ştiri (22:40 ora României, respectiv 15:40 ora New York) S&P are plus 2,9%, Dow Jones plus 1,7%, Nasdaq Composite plus 4,3%.

Banca centrală americană a majorat rata dobânzii la fondurile federale cu 0,75 puncte procentuale, la un interval cuprins între 2,25% şi 2,5%, şi a precizat într-un comunicat că este "puternic angajată să readucă inflaţia la obiectivul de 2%".

"Fed este pregătită să continue, până când va avea stabilitate a preţurilor, să reducă aşteptările inflaţioniste", spune Quincy Krosby, strateg şef pentru acţiuni la LPL Financial, pentru publicaţia Wall Street Journal. "Asta este ceea ce vrea piaţa. Inflaţia rămâne şi întrebarea acum este cât de repede se retrage."

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus miercuri reporterilor că nu crede că SUA se află în recesiune, indicând piaţa muncii ca fiind o sursă de forţă. "2,7 milioane de persoane angajate în prima jumătate a anului - nu are sens ca economia să fie în recesiune", a spus Powell.

Acţiunile s-au redresat mai devreme miercuri, după ce companiile megacap de tehnologie Microsoft şi Alphabet, compania mamă a Google, au raportat rezultate mai bune decât se temeau investitorii. "Piaţa este poziţionată în sens negativist", spune Tim Leary, manager de portofoliu de obligaţiuni cu randament ridicat pentru RBC Global Asset Management. "Volumele de tranzacţionare au fost reduse. Dacă primeşti o adiere de veşti bune, nu este nevoie de prea mult pentru a avea o revenire a pieţei."

Microsoft, în pofida faptului că a suferit cea mai slabă creştere a profiturilor din ultimii doi ani, a oferit o perspectivă optimistă pentru previziunile sale pentru întregul an, trimiţând acţiunile cu 5,2% mai sus. Acţiunile Alphabet au avansat cu 6,6% după ce rezultatele sale, care au arătat o încetinire a creşterii vânzărilor, au fost mai bune decât se aşteptau investitorii.

Este o săptămână crucială şi aglomerată pe pieţele financiare, iar traderii din întreaga lume au studiat decizia privind rata dobânzii din partea Fed. Investitorii au urmărit îndeaproape orice indiciu din partea bancherilor centrali cu privire la amploarea viitoarelor creşteri ale ratelor dobânzilor din acest an - şi dacă oficialii se aşteaptă să se întoarcă apoi şi să înceapă să reducă ratele anul viitor.

În declaraţia sa, Fed a menţionat miercuri că cheltuielile şi producţia s-au "înmuiat" recent, în timp ce creşterea numărului de locuri de muncă a rămas puternică, iar inflaţia "ridicată".

 

Piaţa bursieră americană a înregistrat performanţe bune în zilele în care Fed a majorat ratele în acest an, a notat marţi Bespoke Investment Group. Majorarea de miercuri, de 0,75 puncte procentuale, a marcat a doua creştere consecutivă de această amploare a Fed în acest an. Fed nu a mai ridicat ratele atât de rapid din anii 1980.

"Vrem să auzim ce gândeşte preşedintele Fed, Jerome Powell despre perspectivele inflaţiei şi ce gândeşte despre perspectivele de creştere", spune Seema Shah, strateg şef global la Principal Global Investors. "Dar trebuie să fim atenţi. Am învăţat în ultimele două luni că nu putem citi prea mult în orice orientare generală".

Pe piaţa obligaţiunilor, randamentul titlului de referinţă al Trezoreriei americane pe 10 ani a crescut uşor la 2,792%, de la 2,786%. Randamentele cresc atunci când preţurile obligaţiunilor scad. Între timp, randamentul obligaţiunii pe doi ani a crescut la 3,063%, de la 3,041% în ziua precedentă.

Randamentele pe termen scurt au fost ridicate în acest an, investitorii pregătindu-se pentru ca Fed să continue să majoreze agresiv ratele dobânzilor, menţinând curba de randament a titlurilor de trezorerie americane inversată. Acest semnal este adesea văzut ca un predictor cheie al recesiunii.

Acţiunile sunt pe cale să încheie luna iulie cu câştiguri, deşi mulţi investitori nu se aşteaptă ca aceste câştiguri să fie de lungă durată. "Nu înseamnă că nu va avea loc o recesiune în următoarele două trimestre", spune Shah. "Acesta este ultimul raliu al pieţei bear-market".

Investitorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că Fed ar putea arunca SUA într-o recesiune printr-o politică mai strictă. Datele privind produsul intern brut din al doilea trimestru, care vor fi publicate joi, vor oferi o perspectivă asupra performanţelor recente ale economiei.

Investitorii monitorizează, de asemenea, rezultatele veniturilor din această săptămână, cea mai aglomerată din sezonul de câştiguri, pentru indicii despre modul în care companiile se descurcă cu o inflaţie ridicată de zeci de ani.

În cadrul rezultatelor de miercuri, Shopify a avertizat că se aşteaptă ca inflaţia mai mare şi creşterea ratelor să pună presiune pe portofelele consumatorilor şi a precizat că puterea dolarului american a cântărit asupra rezultatelor. Compania a raportat o pierdere în al doilea trimestru. Wall Street Journal a relatat săptămâna aceasta că firma îşi reduce cu 10% din forţa de muncă la nivel global. Acţiunile sale au adăugat 6,3%, la o zi după ce au scăzut cu 14%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO