Burse - Fonduri mutuale

De ce nu s-a înţeles Fondul Proprietatea cu Electrica pentru vânzarea acţiunilor deţinute în distribuitorii de energie? Care a fost diferenţa de preţ? Cum răspunde Fondul Proprietatea?

De ce nu s-a înţeles Fondul Proprietatea cu Electrica pentru vânzarea acţiunilor deţinute în distribuitorii de energie? Care a fost diferenţa de preţ? Cum răspunde Fondul Proprietatea?

Autor: Cristian Hostiuc

28.03.2016, 21:59 886

Electrica a făcut din nou o ofertă Fondului Proprietatea pentru achiziţia acţiunilor pe care fondul le deţine la distribuitorii de energie, unde Electrica este acţionarul majoritar, dar tranzacţia a căzut din cauza diferenţelor de evaluare.

Electrica a oferit 790 mil. lei pentru acţiunile deţinute de FP, în timp ce Fondul Proprietatea a cerut 875 mil. lei.

Oferta Electrica 

Cum răspunde Fondul Proprietatea:

"Negocierile recente cu Electrica SA („Electrica”) nu au condus la încheierea unui acord în legătura cu o potenţială tranzacţie între Fond şi Electrica cu privire la deţinerile Fondului din cadrul celor patru companii al căror acţionar majoritar este Electrica, şi anume Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA ("EDTS"), Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA ("EDTN"), Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA ("EDMN") şi Electrica Furnizare SA ("EF").

Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: “Din păcate, în pofida eforturilor noastre susţinute şi a dorinţei de a găsi o cale de mijloc realistă, nu a fost posibil să ajungem la un acord satisfăcător asupra preţului şi să încheiem o tranzacţie în urma negocierilor cu Electrica. Considerăm că oferta Fondului a fost atractivă şi ar fi generat beneficii pentru ambele părţi. Ne menţinem angajamentul şi disponibilitatea de a relua negocierile în viitor, dacă va exista un angajament similar din partea Electrica.”

Preţul final oferit de Electrica a fost de RON 790 milioane, incluzând şi dividendele de RON 106 milioane ce vor fi plătite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea şi care ar fi trebuit transferate către Electrica în urma tranzacţiei. Astfel, preţul efectiv oferit de Electrica pentru deţinerile în cadrul subsidiarelor a fost de RON 684 milioane, ceea ce reprezintă un discount de peste 18% faţă de valoarea de RON 841 milioane a acestor deţineri, nivel la care au fost evaluate în activul net al Fondului la data de 29 Februarie 2016. Luând în considerare bugetele subsidiarelor aferente anului 2016 acest preţ de 684 milioane de lei evaluează subsidiarele la următorii multipli: EV/EBITDA: 2,9x; P/E: 6x; P/RAB: 0,6x; Randamentul dividendului: 13,3%. Considerăm că multipli atât de mici nu pot fi luaţi în considerare în mod serios de niciun vânzător, pentru active atât de valoroase şi cu cash flow-uri semnificative şi sustenabile.

După mai multe runde de negociere, preţul nostru final a fost diminuat la RON 805 milioane, care ar fi urmat să fie plătit de Electrica pentru participaţiile de 22% în cele patru subsidiare. Pentru a face tranzacţia mai atractivă şi pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o înţelegere, ne-am oferit, de asemenea, să plătim către Electrica RON 36 milioane primite sub formă de dividende de la subsidiare (dintr-un total de RON 106 milioane pe care Fondul este îndreptăţit să le primească pentru anul financiar 2015). În concluzie, valoarea cash netă pentru Electrica ar fi fost de RON 769 milioane. În opinia noastră, dacă ar fi fost acceptat, preţul oferit de Fond ar fi adus multiple beneficii companiei Electrica si acţionarilor săi, precum:

· Randament de 11,8% din activele achiziţionate (luând în considerare bugetele subsidiarelor pentru anul 2016 şi o rată de distribuire a profitului net similară anilor anteriori de 85%) comparativ cu 7,7% rata de randament reglementată şi 1-2% rata de randament a depozitelor şi obligaţiunilor.

· Creştere de peste 22% a profitului net consolidat bugetat pentru anul 2016 al Electrica urmare a deţinerii 100% a subsidiarelor.

· Randamentul dividendelor Electrica s-ar îmbunătăţi de la 6,8% la peste 8,8% (presupunând acelaşi preţ pentru acţiunile Electrica).

· un multiplu P/E Electrica de 7x urmare tranzacţiei mai mic decât multiplul actual de tranzacţionare al Electrica de 8,6x, luând în considerare bugetul consolidat aferent anului 2016 al Electrica.

· Sinergii suplimentare din eficientizarea structurii operaţionale.

Fondul Proprietatea îşi asigură acţionarii că rămâne deschis la negocieri cu Electrica după Adunările Generale Anuale ale Acţionarilor subsidiarelor.

Între timp, eforturile noastre de a crea valoare pe termen lung pentru acţionarii Fondului vor continua prin derularea programelor de răscumpărări, distribuţii de cash şi acţiuni corporatiste, menţionează FP.

 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: