Burse - Fonduri mutuale

De ce se prăbuşesc acţiunile Băncii Transilvania şi BRD? “Şocul provine mai degrabă din faptul că cineva s-a putut gândi să confişte jumătate din profiturile băncilor”

De ce se prăbuşesc acţiunile Băncii Transilvania şi...

Autor: Liviu Popescu

19.12.2018, 14:49 8010

Acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD se prăbuşesc la ora redactării acestei ştiri cu 18%, respectiv 15%, în condiţiile în care “taxa de lăcomie” anunţată marţi seară de Executiv pe active bancare împovărează instituţiile de credit şi chiar le-ar putea înjumătăţit profiturile.

În plus, posibilitatea de retragere din Pilonul II de pensii private este o măsură care afectează nu doar cotaţiile TLV şi BRD, dar şi celalalte companii indiferent de sector în contextul în care cei şapte administratori sunt printre cei mai mari acţionari instituţionali din România.

Pare ca cineva a redactat aceste măsuri în mod unilateral, fără a se gândi la efecte. Iar efectele încep să apară nu doar pe bursă, ci reprezentanţi ai principalelor industrii vizate au ieşit deja cu reacţii: companiile din energie indică pierderi potentiale, care vor fi în final recuperate de la consumatori, iar sectorul bancar ar transfera mai departe eventuale costuri către clienţi”, spune Cristian Tudorescu, managing partner al Explore Asset Management, pentru ZF.

El adaugă că şocul provine mai degrabă din faptul că cineva s-a putut gândit să confişte jumătate din profiturile băncilor sau 3% din cifra de afaceri a companiilor din energie.

“Nivelul ROBOR este corelat cu multe elemente din economie, este de neînţeles termenul de <<taxa pe lăcomie>>. Dacă există o lăcomie a băncilor, nu ROBOR este indicatorul de măsură, acesta fiind un preţ interbancar al bănilor. Eventual ar putea fi marja dintre dobânda la credite şi cea la depozite”, spune Cristian Tudorescu.

Indicele principal BET al celor mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti se prăbuşeşte cu 12% la ora redactării acestei ştiri ceea ce înseamnă că bursa de la Bucureşti a pierdut într-o singură şedinţă întreg progresul înregistrat pe parcursul anului 2018, potrivit calculelor ZF. Practic bursa de la Bucureşti a trecut pe minus în 2018.

Ceea ce părea un final de an liniştit pentru investitorii de la Bucureşti s-a transformat astăzi într-un coşmar pentru aceştia în contextul în care bursa traversează probabil cea mai proastă şedinţă determinată strict de factori interni din istorie.

Brokerii, analiştii, participanţi la piaţă sunt năuciţi şi se privesc îngroziţi prăbuşiri care le aduc mai degrabă aminte de criza din 2007-2008, însă în realitate aceastea vin ca urmare a peticirii unui buget mult prea generos decât îi permite statutul României de a doua cea mai săracă economie din Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO