Burse - Fonduri mutuale

De ce se vând SIF-urile şi Fondul Proprietatea la promoţie?

De ce se vând SIF-urile şi Fondul Proprietatea la promoţie?

Autor: Roxana Pricop

22.07.2011, 00:04 3433

Compania americană de investment research Morningstar,principalul furnizor de date şi rating-uri din industria de assetmangement la nivel mondial, a identificat cel mai ieftin fondînchis de investiţii, Foxby Corp, care se tranzacţionează la undiscount de 32% din activul net. La Bucureşti, SIF-urile şi FondulProprietatea (FP), cu active de peste 100 ori mai mari, se vând peBursă la discounturi de două ori mai mari. Care esteexplicaţia?

"Pentru că este atât de mic şi păgubitor, am primit cereri dea scoate acest fond din evidenţele noastre", scrie Cara Esser,analist la Morningstar, despre fondul Foxby Corp, cu active nete îngestiune de 4,5 mil. dolari şi cu un randament negativ de 15% înultimii trei ani.

Fondul investeşte în acţiuni ale companiilor listate la New YorkStock Exchange (NYSE) şi se tranzacţionează pe piaţa americană PinkOTC Market, nereglementată şi puternic speculativă. Discountul faţăde Valoarea Activului Net Unitar (VUAN) la care se tranzacţioneazăacţiunile fondului este de 32%, cel mai mare din statisticilecompaniei americane de research. Morningstar furnizează date despre380.000 de instrumente de investiţii, printre care se numărăacţiuni, fonduri mutuale şi vehicule similare.

Pentru fondurile închise de investiţii listate, raportul dintrepreţul de pe Bursă şi VUAN este un indicator fundamental. Dacăraportul este negativ, adică fondul se tranzacţionează cu discount,este un semnal că investitorii se aşteaptă ca valoareainvestiţiilor făcute de fond să scadă. Dacă este pozitiv, adicăfondul se tranzacţionează cu primă, investitorii se aşteaptă cavaloarea investiţiilor să crească şi deci sunt dispuşi să plătească"mai mult decât face fondul" pentru că sunt optimişti că îşi vorrecupera banii. În general, fondurile închise de investiţii setranzacţionează cu discount.

Fondul american PIMCO Global StocksPLUS & Income, listat laNYSE, are cea mai mare primă, de 61%. Fondul este administrat dePIMCO - administratorul celui mai mare fond de obligaţiuni dinlume. Fondul Global StocksPLUS & Income investeşte îninstrumente derivate, folosind leverage. În ultimul an, fondul acâştigat peste 50%.

La Bucureşti, cele cinci SIF-uri alături de FP sunt cele maimari fonduri închise de investiţii. Deşi SIF-urile au active depeste 100 ori mai mari decât Foxby Corp şi se tranzacţionează pe opiaţă reglementată aşa cum este bursa de la Bucureşti,discounturile faţă de VUAN sunt mari. Discountul faţă de NAVvariază între un maxim de 63% (SIF Transilvania) şi un minim de 47%(SIF Moldova).

"Discountul este determinat şi de mesajul investiţional.Activele SIF-urilor au rămas fără motor de creştere după ce audistribuit dividende mari şi au vândut participaţii strategice dinportofoliu", spune Mihai Căruntu, şeful Departamentului decercetare pieţe de capital al BCR.

În cazul FP, cea mai lichidă companie de la bursa din Bucureşti,discountul este de peste 55%.

"Înainte de listare, au intrat multe fonduri de investiţii înacţionariatul FP la preţuri foarte joase. Acestea vând acum lapreţurile mai mari de pe Bursă. Mă aştept ca discountul să seîngusteze la 30% în doi ani. Doar dacă peste 90% din companiile dinportofoliul FP sunt listate am putea spera ca Fondul Proprietateasă se tranzacţioneze cu primă", a conchis Căruntu.

Din totatul de 82 de companii din portofoliul FP doar 31 suntlistate. Mai mult, pe Bursă, FP valorează doar 7 miliarde de lei,echivalentul valorii celor mai valoroase două companii dinportofoliu - Petrom şi Hidrolelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO