Burse - Fonduri mutuale

De ce sunt nemulţumiţi acţionarii SIF Muntenia: profitul din 2011, cel mai mic din ultimii şase ani

De ce sunt nemulţumiţi acţionarii SIF Muntenia: profitul din 2011, cel mai mic din ultimii şase ani

Autor: Adrian Ionut Cojocar

18.04.2012, 00:05 1539

SIF Muntenia (SIF4) a raportat anul trecut cel mai mic profit din ultimii şase ani, deşi a înregistrat venituri foarte apropiate de cele record din 2008 şi a vândut anul trecut cel mai valoros activ din portofoliul său, respectiv pachetul de acţiuni deţinut la BCR, cea mai mare bancă din România.

Unii acţionari ai societăţii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de profitul mic înregistrat de societatea de investiţii financiare şi spune că politica contabilă a companiei este în defavoarea acţionarilor.

Conform unor persoane prezente la adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la SIF Muntenia, care s-a desfăşurat joi, pe parcursul a 10 ore, într-o sală de la Camera de Comerţ şi Industrie a României, un grup de acţionari care deţine circa 10% din acţiunile SIF Muntenia a respins primele cinci puncte de pe ordinea de zi, printre care bilanţul pe anul trecut, politica contabilă şi de investiţii, propunerea de dividend şi bugetul pe 2012 şi a solicitat refacerea situaţiilor financiare şi dividende mai mari.

Societatea nu a publicat până ieri pe bursă hotărârile AGA, transmiţând un comunicat în care precizează faptul că AGA s-a întrunit joi, dar preşedintele AGA nu a transmis încă hotărârile. Marian Dinu, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor din cadrul SIF Muntenia, care trebuia să comunice rezultatul hotărârilor acţionarilor din cadrul AGA de joia trecută, nu a putut fi contactat ieri.

Petre Szel, preşedintele SIF Muntenia, nu a comentat pe marginea nemulţumirii acţionarilor societăţii legate de gestionarea activităţii şi politica contabilă a companiei, precizând că se află într-o şedinţă şi este plecat din ţară.

SIF Muntenia a cedat încă din 2011 către Erste cea mai mare parte a acţiunilor BCR pe care le deţinea şi a primit în schimb 0,67% din titlurile băncii austriece şi 70,1 mil. lei. Restul de bani din tranzacţie i-a încasat la începutul anului.

SIF Muntenia a raportat în 2011 un profit net de 65,3 mil. lei (15,4 mil. euro), în scădere cu 8,5%, în timp ce veniturile totale au urcat în aceeaşi perioadă cu 20%, ajungând la 196,9 mil. lei (46,5 mil. euro).

Scăderea profitului este explicată de companie în raportul anual prin creşterea cheltuielilor cu provizioanele constituite, care au totalizat 78,2 mil. lei şi au afectat cu 42 mil. lei profitul brut al societăţii.

"Deşi în anul 2011 SIF Muntenia a obţinut un profit brut aproximativ egal cu cel din anul 2010, profitul net în 2011, în sumă de 65.336.350 lei, este mai mic cu 6.083.426 lei faţă de cel obţinut în anul 2010. Aceasta se datorează creşterii impozitului pe profit în principal datorită tranzacţiei cu acţiuni BCR precum şi datorită necesităţii înregistrării unor cheltuieli nedeductibile cu provizioanele", se arată în raportul SIF Muntenia.

Analiştii spun că SIF Muntenia aplică o politică contabilă care i-a afectat profitul şi a diminuat astfel dividendele care s-ar fi cuvenit acţionarilor.

"SIF Muntenia are o politică contabilă diferită în privinţa ajustării valorii participaţiilor din portofoliu în sensul că diferenţele dintre valoarea înregistrată în contabilitate şi cea de piaţă, care poate fi pozitivă sau negativă, este trecută şi prin contul de profit şi pierdere. Este o politică prociclică, adică când bursa merge bine şi compania raportează rezultate bune, iar când bursa scade profitul este afectat", spune un analist din piaţă.

Indicii bursei au pierdut anul trecut între 12% şi 18% din valoare, iar o mare parte din portofoliul SIF Muntenia sunt acţiuni cotate pe bursa de la Bucureşti. Totuşi, provizioanele de anul trecut sunt mai mari chiar decât cele din 2008, când bursa s-a prăbuşit cu 70%.

În AGA, acţionarii SIF Muntenia au respins şi dividendul propus de conducere, de 0,081 lei/unitate, cerând triplarea acestuia pentru că au considerat că li se cuvine un dividend mai mare datorat tranzacţiei de vânzare a BCR.

Gheorghe Iaciu, unul dintre membrii grupului de acţionari nemulţumiţi, spune că aproape toate investiţiile SIF Muntenia aduc pierderi şi că este nevoie de o transparentizare a planului de investiţii al companiei, lucru cu care sunt de acord şi analiştii.

"Este firesc ca acţionarii să ceară o vizibilitate mai mare a politicii de investiţii şi se simte această nevoie. Cred că politica de investiţii a SIF Moldova, care este un model de transparenţă, ar trebui să fie adoptată şi de celelalte SIF-uri. Aceasta a ales să investească în companii listate, lichide şi au avantajul că sunt transparente. SIF Muntenia a preferat să investească şi în companii nelistate", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR-Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO