Burse - Fonduri mutuale

De ce vrea Ciorcila sa listeze Banca Transilvania la Viena

De ce vrea Ciorcila sa listeze Banca Transilvania la Viena
25.03.2010, 23:00 28

Banca Transilvania (TLV), una dintre cele mai importantecompanii de pe bursa de la Bucuresti, cere acordul actionarilorpentru listarea actiunilor pe bursa din Viena. Daca va finalizaacest demers, banca fondata de Horia Ciorcila ar deveni primacompanie romaneasca listata pe piata locala si pe o bursastraina.

"Vrem sa crestem vizibilitatea, sa mergem pe o piata mai matura,mai lichida si mai atractiva pentru investitorii straini. Vrem sale oferim posibilitatea actionarilor nostri straini sa vanda si sacumpere pe o piata la care au acces mai facil", a explicat HoriaCiorcila, presedintele Bancii Transilvania.

El spune ca poarta deja discutii cu firme de brokeraj active laViena pentru pregatirea listarii. BT Securities, firma de brokeraja Bancii Transilvania, este in prezent singurul intermediar localmembru al bursei din Viena.

Pe bursa de la Bucuresti, Banca Transilvania este de multi aniuna dintre vedete, avand o pondere semnificativa in tranzactiilederulate si in principalii indici bursieri. Daca pana in urma cucativa ani actiunile TLV erau preferate in special de investitorilocali, in ultima perioada interesul investitorilor straini acrescut, astfel ca la finele anului trecut acestia ajunsesera sacontroleze 49% din capital.

La finele anului trecut, Bank of Cyprus a intrat inactionariatul TLV cu o participatie de 9,5%, in urma achizitiilorde actiuni de pe Bursa, iar IFC, divizia de investitii a BanciiMondiale, a preluat un pachet de 3,5% in urma conversiei uneiemisiuni de obligatiuni. BERD detine cea mai mare participatie, de14,6%.

Pe acesti trei investitori se bazeaza Banca Transilvania inincercarea de a atrage 120 mil. lei (29 mil. euro) printr-omajorare de capital cu numerar.

Horia Ciorcila, cu 4,9%, si patru SIF-uri, care detin impreunapeste 14% din actiuni, sunt principalii piloni locali aiactionariatului bancii. De la acesti investitori, BancaTransilvania spera sa stranga peste 50 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO