Burse - Fonduri mutuale

De la o extremă la alta: Nichelul scade cu 12% pe Bursa de Metale din Londra şi ajunge la 37.000 de dolari, de la peste 100.000 de dolari pe 8 martie

Tranzacţionarea nichelului a fost reluată în urmă cu două zile pe LME

Tranzacţionarea nichelului a fost reluată în urmă cu două zile pe LME

Autor: Eduard Ivanovici

18.03.2022, 14:15 839

Preţul la trei luni al nichelului scădea cu 12% în dimineaţa zilei de vineri pe Bursa de Metale din Londra (LME). La începutul şedinţei de tranzacţionare, preţul atingea 36.915 dolari per tonă metrică, arată datele Refinitiv, citate de CNBC.

Cu o istorie de 145 de ani, LME a trecut recent prin două săptămâni marcate de creşteri masive ale preţurilor, erori tehnice şi oprirea proceselor de tranzacţionare.

Pe 8 martie, preţul nichelului s-a dublat în doar câteva ore şi a ajuns la peste 100.000 de dolari pe tonă metrică, în contextul în care ceilmai mare producător la nivel mondial, grupul chinez Tsingshan Holding, a achiziţionat cantităţi uriaşe de nichel pentru a-şi acoperi poziţiile de tip short.

Ulterior, tranzacţionarea a fost întreruptă, deoarece decizia companiei chineze a provocat un raliu într-un moment în care metalele se aflau deja pe un trend ascendent ca urmare a războiului ruso-ucrainean.

Miercuri, Bursa de Metale din Londra a reluat tranzacţionarea nichelului, însă o serie de „erori de sistem” au permis realizarea unor tranzacţii încadrate în afara noilor plafoane tarifare, procesele de trading fiind oprite din nou, însă pentru o perioadă scurtă de timp.

Iniţial, plafoanele impuse pe 16 martie avea la bază preţul de închidere al şedinţei anterioare – plus 5% pe limita superioară, respectiv 5% pe cea inferioară. Joi, intervalul a fost extins la 8%, atingând 12% astăzi, 18 martie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO