Burse - Fonduri mutuale

De zece ani are nevoie un român pentru a-şi recupera investiţia bursieră la Petrom pe baza rezultatelor de la pompă

Autor: Liviu Popescu

08.02.2022, 07:00 8050

Acţiunile SNP se tranzacţionează la un multiplu PER (raport capitalizare/profit) de 9,4x şi unul P/S (raport capitalizare/venituri) de 1x Pe baza profitabilităţii Petrom este subevaluată faţă de PEERS dar mai scumpă în termeni de venituri.

De aproape zece ani are nevoie un investitor OMV Petrom (SNP) pentru ca preţul plătit de acesta în prezent pentru o acţiune la Bursa de la Bucureşti să fie recuperat din profiturile companiei, arată datele agregate de Ziarul Financiar. Sau mai simplu: Petrom este evaluată de investitori la de 10 ori rezultatul net înregistrat în anul 2021. Este mult, este puţin?

Pentru un răspuns la această întrebare este nevoie de o analiză a multiplilor de tranzacţionare ai companiilor din aceleaşi sector de activitate ca şi Petrom. Astfel, potrivit datelor Infront, din rândul a nouă companii din oil & gas din Europa, precum Polski Koncern Naftowy, MOL, Hellenic Petroleum, TotalEnergies, şi aplicând o medie de 10,7x şi o mediană de 9,7x pentru rezultate, rezultă că Petrom este subevaluată faţă de PEERS în materie de profitabilitate. Însă pe venituri lucrurile stau diferit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO