Burse - Fonduri mutuale

Decizie soc: CNVM cere dizolvarea societatii de brokeraj Mobinvest Oradea

Decizie soc: CNVM cere dizolvarea societatii de brokeraj Mobinvest Oradea

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, condusa de Gabriela Anghelache, nu a comentat sanctiunea aplicata Mobinvest

08.12.2008, 19:55 278

Mobinvest este prima societate de brokeraj careia CNVM i-a suspendat autorizatia de functionare. Comisia a cerut administratorilor speciali ai brokerului - firma de insolventa Dinu Urse si Asociatii- sa convoace in termen de maximum 30 de zile Adunarea Generala a Actionarilor care sa constate dizolvarea Mobinvest. Decizia de retragere a autorizatiei a fost insotita de blocarea pentru doua saptamani a tuturor conturilor in care se afla disponibilitatile clientilor Mobinvest, cu exceptia alimentarilor, potrivit ordonantelor emise de CNVM.

Mobinvest, una dintre societatile de brokeraj de talie medie de pe Bursa, a realizat in primul semestru tranzactii de 25 mil. euro, avand o cota de piata de 0,9%. Anul trecut, societatea a avut venituri de 1,2 mil. euro si un profit de 0,5 mil. euro.
Actionarul majoritar al societatii este Gavril Avram care controleaza 95,7%din capital, participatii mai detinand si Lupo Dumitru (2,7%), Pantis Carmen (1,1%) si Avram Claudia (0,2%).
Potrivit legislatiei, dizolvarea persoanei juridice se face de instanta judecatoreasca prin hotarare, prin care este desemnat si lichidatorul. Dizolvarea persoanei juridice atrage si lichidarea bunurilor acesteia. Dizolvarea unei societati si deschiderea procedurii de lichidare nu inseamna ca respectiva societate a intrat in faliment, cu alte cuvinte, nu inseamna ca nu isi poate plati datoriile.
"Vom ataca decizia CNVM in instanta", a declarat Gavril Avram, fostul director general al societatii Mobinvest, refuzand sa comenteze deciziile recente ale Comisiei.
Societatea are drept de contestatie la CNVM in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Contestatia nu suspenda insa executarea. Reprezentantii CNVM nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta deciziile.
Scandalul Mobinvest a inceput in luna mai cand CNVM a derulat o serie de controale in urma carora a descoperit ca societatea a decontat tranzactii de cumparare de actiuni si a operat retrageri de numerar pentru opt clienti, in conditiile in care soldul conturilor acestora era debitor, utilizand disponibilitatile celorlalti clienti, fara a avea acordul acestora. De asemenea, societatea a pastrat in casierie, pe perioade indelungate de timp, sume importante de bani si nu a luat decat masuri superficiale in vederea pastrarii in siguranta a activelor clientilor.
Primele masuri luate de Comisie au avut in vedere suspendarea activitatii si blocarea conturilor societatii, fiind permise doar alimentarile de cont. Astfel, de la mijlocul lunii iulie, la fiecare doua saptamani, si pana in prezent CNVM a emis ordonante prin care a prelungit repetat termenele de suspendare a activitatii si de blocare a conturilor. Numarul conturilor blocate de la inceputul lunii iulie este de 572, valoarea medie a unui cont situandu-se sub pragul de 9.000 de euro, potrivit unor surse din piata.
Societatea de brokeraj a obtinut in instanta suspendarea deciziei CNVM de a-i suspenda activitatea si conturile in intervalul cuprins intre 9 iulie si 6 august. Cu toate acestea, reprezentantii Mobinvest au sustin ca CNVM nu a tinut cont de decizia instantei si a continuat sa blocheze conturile companiei, ceea ce a adus prejudicii semnificative clientilor.
Tot in iulie, fostul sef al Mobinvest, Gavril Avram, a fost sanctionat de CNVM cu o amenda de 10.000 de lei si suspendarea pentru trei ani a dreptului de desfasurare de activitati de investitii financiare. De la mijlocul lunii august, Comisia a decis punerea sub administratie speciala a societatii Mobinvest. Astfel, a fost desemnata firma Dinu Urse si Asociatii din Bucuresti, specializata in aplicarea procedurilor de insolventa, drept administrator special. Comisia nu a facut publice criteriile si modalitatea in care a fost ales administratorul special.
Aceasta firma a preluat integral atributiile consiliului de administratie al Mobinvest, fiind obligata sa realizeze un raport despre situatia societatii de brokeraj pana in luna noiembrie pe care sa il prezinte Comisiei. Pe 10 decembrie expira mandatul de administrare speciala a societatii Dinu Urse si Asociatii. Reprezentantii Dinu Urse si Asociatii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a comenta situatia.
In functie de concluziile la care a ajuns administratorul special, Mobinvest ar putea fi primul caz de compensare din istoria Fondului de Compensare a Investitorilor.
"Fondul de Compensare despagubeste investitorii in cazul in care o societate de brokeraj da faliment, si nu este cazul societatii Mobinvest", a spus Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului.
Mobinvest a mai fost implicata in ultimii ani in scandaluri. Anul trecut a mai fost amendata de CNVM pentru manipularea cursului actiunilor Amonil. De asemenea, tot anul trecut, Casa Romana de Compensatie a dat in judecata Mobinvest pentru recuperarea a peste 1,7 mil. lei. Aceasta suma era datoria pe care brokerii au avut-o ca urmare a pozitiilor deschise in 2006 pe Bursa de la Sibiu pe contractele futures avand ca activ suport actiunile Amonil. 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO