Burse - Fonduri mutuale

Decizie şoc: Valentin Ionescu a fost demis de la şefia Bursei. Vedeţi aici care au fost motivele demiterii

Decizie şoc: Valentin Ionescu a fost demis de la şefia Bursei. Vedeţi aici care au fost motivele demiterii

Autor: Roxana Pricop

18.11.2011, 00:09 5002

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) l-a demis pe Valentin Ionescu din funcţia de director general al Bursei, pe motiv că acesta nu s-a implicat suficient şi nu a îndeplinit criteriile de performanţă, iar "riscurile operaţionale au crescut nejustificat". Demiterea lui Valentin Ionescu a luat prin surprindere întreaga piaţă, cu atât mai mult cu cât în septembrie Consiliul Bursei a decis să îi prelungească mandatul cu până la şase luni. El a preluat funcţia de director general în septembrie 2010 de la Anca Dumitru care a demisionat.

Piaţa aştepta foarte mult de la el, pentru că Valentin Ionescu era un broker cu experienţă în piaţă şi lucrase şi pentru casele străine de brokeraj Wood&Co şi Euro Invest, dar şi la Erste. Valentin Ionescu nu a comentat demiterea. Surse din piaţă spun că s-au descoperit nereguli la tranzacţiile cu produse structurate. Până la numirea noului director general al BVB, postul va fi ocupat de Alin Barbu, director general adjunct. BVB operează o piaţă cu tranzacţii zilnice de peste 10 milioane de euro şi are o capitalizare de aproape 20 de miliarde de euro.

Demiterea lui Valentin Ionescu din funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) are loc în­tr-un moment în care Bursa se pregă­teş­te pentru noi schimbări în Consiliul de Administraţie, iar marile aşteptări că 2011 va fi anul pieţei de capital sunt de­par­te de a se fi împlinit.

Listarea Fondului Proprietatea nu a adus revirimentul mult aşteptat al bursei de la Bucureşti, iar eşecul ofertei Petrom a fost o lovitură puternică.

Oficial, Consiliul BVB a motivat de­miterea prin faptul că Valentin Io­nescu "nu a îndeplinit şi nu sunt mo­tive care să încredinţeze Consiliul Bursei că va îndeplini angajamentele de perfor­manţă asumate la preluarea postului, ţinta contractuală fiind înde­pli­nită în pro­porţie de 10%. Activitatea mana­gerială: nu a alocat timp pentru coor­donarea resurselor BVB în vede­rea atingerii ţintelor planificate cărora le-a acordat o importanţă redusă, iar ca ur­mare a implicării insuficiente, riscu­rile operaţionale au crescut nejustifi­cat (oferta Petrom, nesupra­ve­gherea inter­me­diarilor implicaţi în ope­raţiunile cu unele dintre produsele structurate)", potrivit unui raport emis de BVB.

"Mandatul de director general a fost prelungit în septembrie cu până la şase luni cu o analiză lunară a perfor­man­ţelor, date fiind actualele condiţii. Printre obiectivele asumate de Valentin Ionescu la preluarea mandatului, dar care nu au fost îndeplinite, au fost ca rula­jele cu produsele derivate la Bucu­reşti să ajungă la 70% din rulajele de la Sibiu, să aibă loc anumite listări. De ase­menea, au existat investitori ne­mulţu­miţi cu privire la modul în care au fost administrate tranzacţiile cu produ­sele structurate", a spus Stere Farma­che, preşedintele BVB.

Pe piaţa derivatelor BVB a făcut un rulaj de 17,8 mil. euro în zece luni, cam cât face Bursa de la Sibiu într-o lu­nă, iar Fondul Proprietatea a fost sin­gura companie nouă care s-a listat la Bursă în acest an. Surse din piaţa de capital susţin însă că administratorii BVB l-ar fi suspectat că ar fi încercat să ascundă neregulile din operaţiunile cu produse structurate. Sursele susţin că principalele nereguli reclamate de investitori în tranzacţiile cu produsele structurate emise de Erste Bank au fost cele legate de faptul că Erste Bank, furnizor de lichiditate pentru aceste certificate, a eşuat în mai multe şedinţe să furnizeze cotaţii pentru aceste produse, în unele cazuri aceste produse fiind menţinute la tranzac­ţionare chiar dacă şi-au atins preţul de barieră, ceea ce ar fi presupus retra­gerea lor imediată de la tranzacţionare şi răscumpărarea de la investitori. Produ­se­le structurate au fost introduse la tran­zacţionare în iulie 2010 şi au ajuns în prezent la rulaje de 68,8 mil. euro în primele zece luni. Anterior nu­mi­rii la conducerea BVB, el a fost re­crutat de Erste, pentru a se ocupa în România, la BCR, de un proiect de retail de produse financiare.

BVB a raportat în primele nouă luni ale anului afaceri de 16,9 mil. lei, în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul net s-a majorat de 2,5 ori, la 15,8 mil. lei. Cu toate astea, acţiunile BVB au scăzut cu 31% de la începutul anului, capita­li­za­rea fiind în prezent de 215 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO