Burse - Fonduri mutuale

Declin pe pieţele europene de capital, pe măsură ce traderii îşi îndreaptă atenţia asupra datelor economice din zona euro. Inflaţia din cele 19 ţări care folosesc moneda unică ajunge la maximul ultimilor 13 ani

Economia Germaniei a crescut cu 1,8% în T3, cu 0,4% sub aşteptări

Economia Germaniei a crescut cu 1,8% în T3, cu 0,4% sub aşteptări

Autor: Eduard Ivanovici

29.10.2021, 13:11 3262

Pieţele de capital din Europa au început pe minus şedinţele de tranzacţionare de vineri, în contextul în care investitorii aşteaptă datele privind produsul intern brut (PIB) al ţărilor din zona euro, transmite Yahoo Finance.

În Londra, indicele de referinţă FTSE 100 a scăzut până la ora publicării ştirii cu 0,31%. Între timp, DAX 30 din Germania a înregistrat un minus de 0,82%, iar CAC 40, indicele bursei franceze, s-a depreciat cu 0,4%. La Bucureşti, BET este în scădere cu 0,2%.

Datele publicate de Franţa sunt primele dintr-o listă aşteptată cu atenţie de investitori, economia ţării crescând cu 3% în T3/2021, peste aşteptările analiştilor intervievaţi de agenţia de ştiri Reuters, care ofereau un plus de 2,1%.

Ministrul francez de finanţe Brune Le Maire vorbeşte despre un „rezultat excepţional” care arată că economia merge în direcţia potrivită.

Investitorii au retras 9,4 miliarde de dolari din fondurile mutuale britanice de teama inflaţiei în creştere

Totuşi, inflaţia celor 19 ţări care folosesc moneda unică europeană  a depăşit cu mult prognozele experţilor şi a ajuns la maximul ultimilor 13 ani. Astfel, creşterea preţurilor din zona euro a atins luna aceasta 4,1%, de la 3,4% în septembrie, conform datelor agregate de Eurostat. Analiştii se aşteptau la un plus de 3,7% în octombrie.

Evoluţiile îi oferă un set suplimentar de probleme Băncii Centrale Europene, care a declarat ieri că va menţine nemodificate ratele dobânzilor, aflate la cel mai scăzut nivel din istorie. Instituţia europeană a insistat că inflaţia este „tranzitorie” şi a respins opiniile pieţei, conform cărora BCE ar trebui să majoreze ratele începând cu anul viitor.

Există experţi care argumentează că BCE a subestimat rolul inflaţiei din ultimul an, pe măsură ce economiile europene au continuat să treacă peste şocul provocat de pandemie.

Preşedintele BCE Christine Lagarde susţine că inflaţia va ajunge la 2,2% în 2021, 1,7% în 2022 şi 1,5% în 2023 – sub targetul de 2%.

Germania, prima economie europeană, a înregistrat o creştere de 1,8% în T3 prin comparaţie cu trimestrul anterior, sub prognoza de 2,2% a analiştilor intervievaţi de Reuters. Totodată, economia Spaniei nu a reuşit să se încadreze în aşteptări şi a crescut cu 2%. La polul opus, PIB-ul italian s-a majorat cu 2,6%, peste estimările experţilor.

FTSE MIB, indicele bursei din Milano, a scăzut până la ora 13:00 cu 0,5%. IBEX 35 din Madrid este pe minus cu 0,25%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO